Radar · Miljö

Snart ska löftet infrias: Ta ett dopp i Seine

Solstolar har funnits sedan tidigare längs Paris kajer.

Snart kan fransmännen och turister som besöker Paris ta ett dopp i Seine. Över 16 miljarder kronor satsas på att göra floden i den franska huvudstaden badbar. Ett 20-tal badplatser planeras.

Redan 1990 lovade Paris dåvarande borgmästare Jacques Chirac att han inom tre år skulle bada i Seine för att visa att floden blivit ren. Det löftes infriades aldrig.

Fler fiskar i vattnet

Men tack vare bättre reningssystem och hantering av avloppsvatten har kvaliteten fortsatt att förbättras sedan dess. Och med OS i Paris 2024 i sikte har man ökat ansträngningarna ytterligare. 

Tillsammans med Paris stad och dess kranskommuner satsar nu den franska staten 1,4 miljarder euro (ungefär 16 miljarder kronor) på att göra floden badbar till nästa sommar.

– Kvaliteten på Seine är otvivelaktigt mycket bättre nu än den var för 30 år sedan, säger Thomas Thiebault, forskare vid École Praqtique des Hautes Études, en del av universitetet Sorbonne, till Le Figaro.

Ett bevis för att floden har blivit renare är att fiskarna har blivit fler. I dag finns det 36 fiskarter i Seine, på 70-talet fanns det endast tre.

Kartan visar de platser där det ska gå att bada i centrala Paris år 2025
Kartan visar de platser där det ska gå att bada i centrala Paris år 2025. Foto: Anders Humlebo

20-tal badplatser

Men det är inte antalet fiskarter som avgör om vattnet är badbart eller inte. Det är förekomsten av koli-bakterier och intestinala enterokocker.

– Halten av de här två typerna av bakterier ger en indikation på det totala antalet bakterier i vattnet, säger Thiebault.

De största investeringarna handlar om att förstärka desinfektionssystemen vid två reningsverk samt ett gigantiskt bygge av en lagringsbassäng för regnvatten. Samtidigt pågår planeringen av badplatserna längs Seines kajer. 

– I en stad som Paris med perioder av tryckande värme är det viktigt med platser där man kan svalka sig, säger Colombe Brossel, vice borgmästare, till Le Figaro.

2030 ska det finnas ett 20-tal badplatser längs floden.

Än så länge får parisarna nöja sig med vattenspridare som svalka under värmeböljor
Än så länge får parisarna nöja sig med vattenspridare som svalka under värmeböljor. Bild från en het sommardag förra året. Foto: Thomas Padilla/AP/TT

Agneta Liljeqvist/TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV