Radar · Miljö

Minister: ”Mänsklig hand” bakom bränder

Det finns en ”mänsklig hand” i de flesta bränder som under senare tid härjat i Grekland, enligt Greklands regering. Med det menas att de antingen är anlagda eller startat via ”brottslig vårdslöshet”.

Omkring 20 000 människor omfattades under veckan av evakueringar på den grekiska ön Rhodos. Under fredagen har kallare väder och svagare vind underlättat släckningsarbetet.

– Under de här dagarna bröt 667 bränder ut, det är nästan 60 per dag. Även i år antändes majoriteten av människor, antingen på grund av vårdslöshet eller med uppsåt, säger Vasilis Kikilias, Greklands klimatminister, på en presskonferens, rapporterar grekiska EPT.

Det framgår dock inte vad han har för bevis på detta.

Trots att väderförhållandena har varit extrema i juli kunde de flesta bränder ha förhindrats, anser regeringen. Samtidigt säger ministern att skillnaden från tidigare år har varit den extrema värmen:

– Klimatförändringarna, som gett en aldrig tidigare skådad värmebölja, är här. Det var väldigt få dagar där det extrema vädret inte kombinerades med starka vindar, säger Kikilias.

Risken för nya bränder är fortfarande mycket hög, enligt myndigheterna.

De tre första veckorna i juli var enligt FN:s meteorologiska organ WMO och EU:s klimattjänst Copernicus den varmaste treveckorsperioden som hittills har uppmätts globalt.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV