Radar · Integritet

Anonyma vittnen döms ut av JO

Flera remissvar har inkommit till utredningen om anonyma vittnen, och flera är kritiska, bland annat Justitieombudsmannen (JO), eller Riksdagens ombudsmän som är det officiella namnet, avstyrker förslaget.

Flera kritiska remissvar har kommit in till regeringen i utredningen om ett system med anonyma vittnen. Nu sällar sig Justitieombudsmannen till skaran och säger att “vinsterna är ytterst begränsade”.

Justitieombudsmannen skriver i sitt remissvar till regeringen att instansen avstyrker utredningens förslag.

“Vinsterna med att införa en ordning som tillåter anonyma vittnen framstår som ytterst begränsade och väger mycket lätt när de ställs emot de principiella inskränkningar i rättssäkerheten som det innebär. Jag avstyrker förslaget”, skriver Justitieombudsmannen Katarina Påhlsson.

JO varnar för att om förslaget genomförs innebär det en förändring av den svenska processordningen. Ett fundament i en rättstat är att en person som står åtalad för ett brott ska ha full insyn i det bevismaterial som åberopas. Ett system med anonyma vittnen innebär alltså en allvarlig rättssäkerhetsbrist.

Kritiska remissvar

Tidigare har bland annat Institutet för mänskliga rättigheter yttrat sig kritiskt över delbetänkandet.

“Institutet avstyrker förslaget om att införa en lag om anonyma vittnen eftersom en tillämpning av lagen i enlighet med lagstiftarens intention och praxis från Europadomstolen”, skriver det.

Dessutom verkar det inte sannolikt att det kommer att leda till de resultat som åsyftas,
menar Institutet, att vända utvecklingen med det ökade gängvåldet, bryta tystnadskulturen och stärka och effektivisera rättsprocessen, som efterfrågades till att börja med i utredningen.

“Tvärtom kan det till och med finnas en risk att den föreslagna lagstiftningen leder till att det blir svårare att få individer att vittna om de inte tillåts vara anonyma, samt att rättsprocessen blir mindre effektiv och att den administrativa bördan för åklagare,” skriver Institutet för mänskliga rättigheter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV