Glöd · Debatt

Agera för klimatet – sluta rösta på politiker

Resultatet av COP28 förändrar ingenting – men USA:s klimatsändebud, Danmarks klimatminister, Saudiarabiens energiminister och Kinas klimatförhandlare ser nöjda ut.

Medan barn växer upp blir förutsättningarna för att leva på jorden snabbt sämre. Vi riskerar en samhällskollaps, men politikerna ignorerar den kunskap som finns, skriver tre debattörer från Klimatalliansen. De uppmanar till gemensam aktion.

Den 12 december avslutades klimatförhandlingarna vid COP28 i Dubai. Resultatet där förändrar ingenting. Det går fortsatt åt helvete! Och det går fort! Vi riskerar en global kollaps av den moderna civilisationen inom detta århundrade. Några rapporter pekar på katastrofala konsekvenser mycket tidigare än så, i värsta fall inom ett tiotal år. Barn bevittnar nu, sida vid sida med sina föräldrar, hur livsförutsättningarna snabbt försämras. Vi riskerar inom kort en samhällskollaps, en händelsekedja som riskerar att räkna antalet döda i miljarder människor.  

Läs gärna det inledande stycket en gång till. Denna värld i sönderfall, som forskningen beskriver, är våra barns värld. De barn som lever nu. Nu är också den sista stunden att skapa en värld som håller. En värld som är bra. Sen är för sent.  

Klimatalliansen uppmanar alla till handling! Många av ideologierna som kämpar i offentligheten formades för flera hundra år sedan, i en tid då det moderna fortskaffningsmedlet var häst och kärra, och brevduva det snabbaste sättet att skicka ett meddelande. I ideologiernas gryning hade dagens problemkomplex ingen plats. De var då utanför förståelsens ramar. 

Klimat- och hållbarhetskrisen måste lyftas upp ur det föråldrade ideologiska skyttegravskriget, upp till den gemensamma viljan att överleva.  Vi står inför en utmaning som är existentiell och på ett genomgripande sätt omfamnar mänsklig moral och kärlek. Varenda kotte som bryr sig om sina barns och barnbarns överlevnad uppmanar vi nu att pressa sig långt bortom vad som upplevs som bekvämt. Vi uppmanar er, tillsammans med 1 000 internationella forskare, att avstå från de utsläpp som är möjliga, återkommande ta upp ämnet vid alla tänkbara tillfällen, ägna kvällstiden åt att skriva namninsamlingar och debattartiklar och våga att fredligt bryta mot lagen för att försvara vår gemensamma rätt att existera. Vi uppmanar er inte bara till detta, utan också till att sluta rösta på politiker!   

Precis som 420 forskare beskrev på Aftonbladets debattsida torsdagen den 30 november har politikerna svikit oss i ett halvt sekel genom att ignorera grundläggande forskning. Ge i stället makten till kunniga och engagerade, som vet vad som behöver göras och är frikopplade från ideologi och partitillhörighet. Inför valet till ett av omställningens viktigaste parlament – EU-parlamentet – samlas nu politiskt oberoende forskare, aktivister och andra drivande personer på Klimatalliansens lista.  

Klimat- och hållbarhetsrörelsen har under många år besvärat beskådat politikernas lamslående oförmåga. Nu är det dags att våga ta steget från passagerarplatsens passivitet till att själv agera förare. Den offentliga debatten är i akut behov av människor som vågar beskriva situationens mycket djupa allvar och samtidigt ta politisk makt. Desperat behov av någon som inte är rädd för att förlora val, men som tror på medborgarnas förmåga att gemensamt agera.  Klimatrörelsen måste våga gå från att klaga på brist i ledarskap till att själv ta det. 

FN:s generalsekreterare sa för en tid sedan att ”vi är på väg mot ett klimathelvete med foten på gaspedalen. Mänskligheten har ett val: samarbeta eller gå under”. Även om det går åt helvete är vi inte riktigt framme vid den destinationen ännu. Och ingen av oss vill dit. Vi behöver snabbt ersätta dem som nu sitter vid ratten och släppa trycket på gaspedalen. Det är inte en förändring som kommer att komma från etablerade politiker. Det är en förändring som kommer från alla de människor som kan se bortom ideologi och gemensamt drivs av kärleken till sina barn. Vi kan fortfarande styra undan från de värsta konsekvenserna, men bara om vi gör vårt yttersta tillsammans. 

Fråga dig vad du skulle göra för att rädda just ditt barn. Gör sedan det. Kanske betyder det att du ställer upp i nästa års EU-val.