Radar · Inrikes

Tiktok stryper pengaflödet till koranbrännare

Salwan Momika utanför Pakistans ambassad i Stockholm på måndagen.

Plattformen Tiktok har stängt av gåvofunktionen på den uppmärksammade koranbrännaren Salwan Momikas konto, bekräftar plattformen för Ekot.

Ekot har utan resultat sökt Tiktok för en kommentar om skälet till beslutet.

Salwan Momika har tillsammans med Salwan Najem i sommar gjort sig kända genom att bränna koraner i Stockholm. På Tiktok har de sänt live för att sprida sitt budskap men de har också tjänat pengar genom gåvor från tittarna.

Vid sidan av har Momika också lagt ut videor där han kritiserar islam och vissa muslimska ledare. Videorna har fått tiotals miljoner visningar och hundratusentals likes.

– Jag använder Tiktok för att nå ut och förklara för svenskar att islam och koranen är två farliga saker. Det jag håller på med är något filosofiskt och upplysande, det är inget hat, har Salwan Momika tidigare sagt till TT.

Han har livesänt i appen nästan dagligen, där tittarna gett honom tusentals gåvor som genererar så kallade ”diamanter” i appen, som han byter mot pengar. Han har också Paypal-konton som tittarna uppmanats att donera till.

Tidigare under augusti månad har Momika legat högt på Tiktoks veckoranking som listar dem som fått flest diamanter.

– Man får inga pengar för filmklipp och videor, men under mina livesändningar kan man skänka pengar som gåva. Men det är något jag inte bryr mig om.

Det kan enligt Momika handla om mellan 1 000 och 3 000 kronor per sändning som han får in.

– Jag får ingen hjälp av socialtjänsten så jag lever på de pengarna. Jag kan stå på egna ben, har Momika sagt till TT.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV