Krönikor

Den spanska kyssen blottar sunkiga strukturer

Den 20:e Augusti vann Spanska damlaget i fotboll sitt allra första VM-guld. Det som skulle bli en stund av firande och triumf har istället kommit att handla om en påtvingad kyss. Spanjorskornas seger har helt överskuggats av den senaste veckans drama kring den kyss spanska fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales tvingade fram med lagets anfallare Jennifer Hermoso. Mitt under den pågående prisutdelningen, framför kameror och åskådare, i en situation där Jennifer inte hade en chans att freda sig.

Efter kyssen var Jennifer först tyst, men Spanska fotbollsförbundet RFEF gick ut med ett officiellt uttalande där de hävdade att Jennifer inte alls hade något emot kyssen. Jennifer tog till sist till orda i ett eget uttalande i sociala medier där hon menar att kyssen var obehaglig och kändes som ett övergrepp, något förbundet nu svarat på med att de kommer ta till rättsliga åtgärder mot dem som fortsätter hävda att Luis gjorde något fel.

FIFA har valt att stänga av Luis i 90 dagar medan utredning pågår, över 80 spanska fotbollspelare har meddelat att de vägrar spela så länge Luis är kvar, 11 tränare har hoppat av och just nu har Spanien plötsligt inte längre ett damlandslag i fotboll. Allt för att det är viktigare att skydda en man istället för att lyssna på kvinnorna som behöver ha med honom att göra.

Det intressanta i hela soppan är hur Spaniens fotbollsförbund verkligen blottar sin sunkiga patriarkala struktur. För bara ett år sedan sa de kvinnliga spelarna upp sig i protest mot en annan man inom förbundet som de menade styrde laget som en diktator och med metoder de inte tänkte acceptera mer. Det var i sig en framgångssaga att Spanien deltog i VM i år och ännu mer så att de vann.

För närvarande är det många som påstår sig vara oroade för kvinnors idrottande. Men hittills har diskussionerna om sexismen och risken för övergrepp för kvinnor som satsar på idrott varit försvinnande få. Att kvinnors idrottande halkar efter och många kvinnor väljer bort en karriär inom idrott när de motarbetas av såväl folk inom den egna sporten som samhället i stort verkar vara en koppling många har svårt att göra.

Något som blev extra uppenbart när Internationella schackförbundet gick ut med att transkvinnor är förbjudna att tävla i kategorin för bara kvinnor utan får hålla sig till de mixade tävlingarna. Bristen på kvinnor i världseliten har använts som bevis på männens överlägsna kognitiva förmågor (speciellt logik) medan kvinnliga schackspelares vittnesmål om sexism inom sporten inte alls antas spela in i könsfördelningen i eliten.

För mig är det i alla fall uppenbart att skall unga flickor lockas till en karriär inom idrott är det av högsta vikt att de inte behöver kalkylera med en risk att deras chef plötsligt kysser dem inför publik.

Vi har ett riktigt svampår i år så ut i skogen och plocka dig en kantarell!

Det finns inte nog med ord för högerns nya budget.