Radar · Politik

C vill ha ny klimatbonus för bilar

Centerpartiets partiledare Muharrem Demirok och partiets ekonomisk-politisk talesperson Martin Ådahl under en pressträff där nya klimatpolitiska förslag presenteras.

Centerpartiet vill införa en ny klimatbonus för bilar. Förslaget är en bonus på 50 000 kronor för nya eller begagnade elbilar, elhybrider eller gasbilar.

Förslaget är en del av Centerns nya klimatpolitik som ska beslutas på partiets stämma senare i höst.

– Fler måste få chansen att byta bil eller tanka grönare. Fler måste ha råd att producera sin egna gröna energi, kunna lagra, spara och effektivisera sitt elanvändande, säger C-ledaren Muharrem Demirok.

Enligt C:s förslag ska bonusen gälla för 100 000 bilar och alltså kosta 5 miljarder kronor. Förslaget gäller för bilar som kostar upp till 400 000 konor.

Svenskt i tanken

Utöver det föreslår Centern även en satsning på svenskt biobränsle. Ett förslag är att staten ska upphandla stora volymer biobränsle gjord på inhemska råvaror som sedan kan säljas billigt, för under 15 kronor litern, enligt förslaget.

Det kan ses som C:s svar på att regeringen vid årsskiftet sänker reduktionsplikten, vilket innebär att inblandningen av biodrivmedel i bensin och diesel kommer att minska kraftigt – vilket i sin tur innebär att utsläppen av koldioxid ökar kraftigt.

Med Centerns nya modell skulle användningen av biodrivmedel kunna fortsätta att vara hög, samtidigt som bränslet skulle komma från inhemska råvaror, främst skogsråvara. I dag är större delen av biobränslet importerat.

– Det är ett sätt att göra det bästa av en riktigt dålig situation, nämligen att man vill skrota reduktionsplikten, säger C:s ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl.

Alla ska med

Andra förslag är att bygga ut laddinfrastrukturen kraftigt och att öka möjligheten att få ersättning för de som bor nära vindkraftsparker, för att öka acceptansen.

Muharrem Demirok säger att Centern vill se en ”folkrörelse för klimatet”.

– Vi behöver en klimatpolitik som förstår att hela Sverige måste vara med och känna sig sedda och lyssnade på om vi ska nå framgång. Alla ska kunna känna sig delaktiga och bidra utifrån sina villkor, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV