Radar · Utrikes

Valrossen Freya är nu staty

Valrossexperten Rune Aae och initiativtagaren Erik Holm under avtäckningen av Freyastatyn.

Under lördagen avtäcktes en staty på valrossen Freja i Oslo. Valrossen blev kändis förra året när hon solade på bryggor och småbåtars däck i flera europeiska städer. Men i Oslo togs ett beslut om att avliva henne. 

Idag har minnet av valrossen Freya blivit förevigat. Den nyfikna valrossen syntes på en rad platser i Europa förra året och blev något av en kändis.

Men hennes oräddhet i kombination med nyfikna människor som ville komma nära för att se en riktig valross blev en dödsdom för henne. I augusti tog det norska Fiskeridirektoratet ett beslut om att avliva henne, då de bedömde att situationen innebar en säkerhetsrisk.

Strax därefter blossade en debatt upp om beslutet varit rätt eller fel, och Erik Holm från Oslo tog initiativet till en privat insamling för att resa en staty över Freya. 

”Jag tror att detta har stort värde på många olika sätt. Inte bara får den nyfikna äntligen se/uppleva hur stora valrossar är, utan det kommer också att vara en symbol för sommaren 2022 och hur själviska vi människor är”, skrev han på Facebook i samband med insamlingen.

Under dagens avtäckning av statyn fanns han på plats tillsammans med företrädare för djurrättsorganisationer, rapporterar NRK.

Statyn på Freya finns nu att beskåda inte långt från platsen där hon avlivades.

Läs mer: 

Behövde valrossen Freya avlivas?

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV