Radar · Utrikes

Tyst från Gaza – telefon och internet kapat

Israels attacker mot ett helt svart Gaza har fortsatt under natten och morgonen.

Israel har kapat all form av kommunikation till Gazaremsan. Områdets 2,3 miljoner invånare står nu utan möjlighet att ta kontakt med omvärlden.

Det var under fredagskvällen som larmet kom om att internet och mobil- och telefonnätet slagits ut i spåren av Israels utökade markoperation.

Det palestinska telekombolaget Paltel uppger att alla de israeliska bombanfallen lett till ett ”fullständigt avbrott” av internet samt mobil- och fasttelefonitjänser.

Försvårar rapporteringen

Släktingar till människor som befinner sig i Gaza drabbades av panik när de upptäckte att samtal inte längre gick fram till nära och kära.

– Jag var så rädd att det här skulle ske, säger Wafaa Abdul Rahman, ledare för en feministisk organisation baserad i Ramallah, som inte har hört från sin familj på flera timmar.

– Vi har sett dessa fruktansvärda saker och massakrer i direktsändning på tv, så vad kommer nu att hända när det är en total blackout?

Avbrottet gör också att uppgifter om dödsfall och detaljer kring de israeliska markanfallen inte har rapporterats in.

Några enstaka satellittelefoner har fortsatt fungera.

Hjälporganisationer larmar

Hjälporganisationer som Unicef, Läkare utan gränser och WHO uppger att de inte längre kan komma i kontakt med anställda på plats i Gaza.

”Vi har tappat kontakten med vår personal i Gaza, med vårdinrättningar, vårdpersonal och resten av våra humanitära partner på marken”, skriver Tedros Adhanom Ghebreyesus, chef för Världshälsoorganisationen (WHO) på X, tidigare Twitter.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch varnar för att de bristfälliga kommunikationsmöjligheterna kan få allvarliga konsekvenser, bland annat med hänvisning till att sjukvården drabbas, skriver organisationen i ett pressmeddelande.

Deborah Brown, researcher på HRW, pekar också på att bristen på insyn från omvärlden riskerar att ”mörklägga omfattande övergrepp och bidra till straffrihet för brott mot mänskliga rättigheter”, enligt pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV