Radar · Utrikes

Medier: Iranska tonårsflickan har avlidit

En bild tagen från en övervakningsvideo visar händelsen då den 16-åriga flickan togs ut från tunnelbanetåget i Teheran den 1 oktober.

Den iranska tonåring som skadades svårt efter att ha blivit konfronterad av iransk polis har avlidit, enligt statliga nyhetsbyrån Irna.

Flickan, Armita Garawand, ska ha hamnat i koma i början av oktober. Regimkritiska aktivister hävdar att 16-åringen attackerades av den så kallade moralpolisen i Teheran eftersom hon inte följde landets strikta klädkoder för kvinnor.

I måndags meddelade hennes pappa att det inte längre fanns ”hopp om tillfrisknande”.

Iran har nekat till anklagelserna om händelsen på tunnelbanan som inbegrep kvinnliga poliser. Myndigheterna har uppgett att flickan svimmade av lågt blodtryck och att polisen inte har något med hennes tillstånd att göra.
Iranska myndigheter har hög beredskap för ökade sociala spänningar ett drygt år efter att 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död när hon hölls i förvar av landets moralpolis. Amini greps i september 2022 för att inte ha burit den obligatoriska slöjan korrekt. Hennes död ledde till flera månader av protester som skakat landets styre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV