Radar · Utrikes

Israel: Kriget mot Gaza har gått in i ny fas

Rök stiger efter en israelisk attack mot Gaza under lördagen, här sedd från södra Israel.

Israel utökar sin markoperation i Gaza. Stridsvagnar och infanteri sänds in som understöd till massiva attacker från luften och till havs.
– Vi har gått in i nästa fas i kriget, säger Israels försvarsminister Yoav Gallant.

– I går kväll skakade marken i Gaza. Vi attackerade från luften och under jord … instruktionerna till styrkorna är tydliga. Operationen pågår tills annat meddelas, fortsatte Gallant i ett uttalande som sändes på lördagen.

Gallants uttalanden tolkas som att markoffensiven gradvis trappas upp till att bli heltäckande i norra Gaza.

Fram till nu har markstyrkor gjort snabba, nattliga räder in i Gaza innan de återvänt till Israel. Nu stannar markstyrkorna kvar i Gaza, meddelar militären.

Träffat underjordiska mål

Den israeliska militären IDF uppger att 150 ”underjordiska mål” har träffats under natten i norra Gaza, under Israels vedergällningsattacker mot terrorstämplade Hamas.

Platserna som träffades under nattens attacker inkluderar ”terrortunnlar, underjordiska stridsutrymmen och ytterligare underjordisk infrastruktur”, heter det i ett uttalande från IDF. Bland de dödade i Gaza finns enligt IDF Asem Abu Rakaba, ledare för Hamas luftattacker. På X, tidigare Twitter, skriver IDF att Abu Rakaba var en av dem som deltog i planeringen av Hamas terrorattack mot Israel.

Dödstalet stiger i Gaza

Enligt räddningstjänst i Gaza har hundratals byggnader förstörts. Attackerna beskrivs av invånare som de mest intensiva hittills under kriget. Dessutom har alla telekommunikationer med omvärlden slagits ut.

Enligt invånare ska ett sjukhus i Beit Lahia i nordligaste delen av Gazaremsan ha skadats av en granat och även området vid Gazas största sjukhus al-Shifa ska ha skadats. Israels militär har tidigare anklagat Hamas för att rörelsens milismän använt sjukhus i Gaza som bas för att ”föra krig” mot Israel.

Dödstalet bland palestinier rapporteras ha stigit till 7 700, med ytterligare 377 dödade sedan fredag kväll, enligt hälsomyndigheterna i Gaza.

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Volker Türk, varnar för att det finns risk att tusentals fler civila dödas när Israel utökar markoperationen i Gaza.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV