Radar · Utrikes

Ny regering i Polen – väntas inte bli långlivad

Polens president Andrzej Duda, till vänster, skakar hand med premiärminister Mateusz Morawiecki efter det att den sistnämnde svurits in på sin post på måndagen.

Polens president Andrzej Duda har svurit in en ny konservativ regering med premiärminister Mateusz Morawiecki i spetsen. Regeringen lär inte bli långvarig och kritiker hävdar att Morawiecki vill använda dagarna innan den röstats ned till att utse nya myndighetschefer.

Morawiecki har suttit på premiärministerposten sedan 2017 – men den här gången väntas han bara behålla makten i två veckor. Enligt den polska författningen har den nytillträdde premiärministern och dennes regering bara 14 dagar på sig innan en förtroendeomröstning hålls om den i parlamentet. Och väl då lär den inte ha någon chans att få en majoritet med sig.

Tappade majoriteten

President Andrzej Duda och Mateusz Morawiecki tillhör båda det nationalkonservativa högerpartiet Lag och rättvisa (PIS).

Kritiker har sagt att det avgående partiet använder tiden för att göra fler utnämningar, vilket kommer att utöka dess inflytande över statliga organ även efter det att styret har lämnat makten, rapporterar nyhetsbyrån AP. De senaste dagarna uppges PIS-lojala personer ha nominerats att leda det statliga revisionsorganet och finansinspektionen.

Partiet har haft makten i Polen de senaste åtta åren men vid valet i oktober blev PIS visserligen det enskilt största partiet men majoriteten gick till den samling EU-vänliga oppositionspartier – Medborgarkoalitionen – som enats om att försöka få bort PIS från makten.

Tuck trolig efterträdare

Medborgarkoalitionen, leds av Donald Tusk som tidigare varit Europeiska rådets ordförande och polsk premiärminister.

Tusk väntas åter bli premiärminister sedan Morawiecki och hans nya regering – med allra största sannolikhet – förlorat parlamentets förtroende i december.