Radar · Inrikes

Louise Erixons fusk hjälpte inte – nytt nej till folkomröstning i Sölvesborg

Louise Erixon (SD) vid kommunfullmäktige-möte i Sölvesborg i november 2022.

En förnyad granskning visade att underskrifterna, som oppositionspartierna samlat in, var för få för en folkomröstning i Sölvesborg. Nu har fullmäktige återigen röstat ner initiativet, men föräldralediga oppositionsrådet Louise Erixon (SD) tänker överklaga.

Folkinitiativet för en folkomröstning togs av oppositionspartierna SD, KD och Medborgerlig samling. Syftet är att avgöra en strid om det moderata kommunalrådets tjänstgöringsgrad och arvode. Men Sölvesborgs fullmäktige bestämde på måndagskvällen att det inte blir någon folkomröstning, rapporterar Sydöstran. Nu kommer frågan att avgöras i domstol.

– Ja, naturligtvis så kommer vi att överklaga beslutet i kommunfullmäktige till förvaltningsrätten, säger Louise Erixon (SD) till Sydöstran.

Sverigedemokraternas Louise Erixon var i våras säker på att hon och partiet skulle få ihop de 1 500 namnunderskrifter som behövdes för en folkomröstning. Men nu har fullmäktigemajoriteten återigen kommit fram till att underskrifterna inte räcker till.

Detta trots att Louise Erixon fick draghjälp av sitt ex, SD-ledaren Jimmie Åkesson, när han befann sig på hemmaplan. Inte ens att hon själv skrev under tre gånger har hjälpt, enligt Blekinge läns tidning.

Vem kan organisera ett folkinitiativ?

Det kan vara en enskild medborgare eller en mindre grupp av personer, som organiserar och koordinerar ett folkinitiativ.
Källa: SKR

Sölvesborg skulle bli SD:s skyltfönster efter valet 2018, då partiet fick makt i det så kallade samstyret med Moderaterna i kommunen. 2022 tog Moderaterna över makten tillsammans med Socialdemokraterna, Centerpartiet och det lokala Sölvesborg- och Listerpartiet. Det nya styret beslöt att både Birgit Birgersson Brorsson (S), kommunstyrelsens ordförande, och Kith Mårtensson (M), vice ordförande, skulle vara heltidsarvoderade kommunalråd.

Beslutet väckte debatt. I det tidigare samstyret var vice ordförande bara arvoderad på deltid, med 20 procent av ett heltidsarvode. Med folkomröstningen vill Sverigedemokraterna få gehör för sitt krav att sänka tjänstgöringsgraden för kommunstyrelsens vice ordförande till den tidigare nivån.