Krönikor

Dra ut på vischan innan systemet bryter ihop

Nu ska jag vara oförskämd. Några kommer att tycka att jag är en jäkla besserwisser som är hånfull. Jag tar risken. Jag kör samma strategi som när jag var språkrör för Miljöpartiet – då hävdade jag att den gröna politiker som stått på ett torg och pratat en kvart utan att göra en del förbannade har ingenting sagt …

Således: hur är man skapt om man köper sig en lägenhet där priset är 80 000 kronor per kvadratmeter? Med det priset skulle bara vårt lantliga kök vara värt nästan 4 miljoner.

Men det är klart, då har vi ingen trottoar att stiga ut på utan bara en grusväg som slingrar sig upp i skogen. Å andra sidan består utsikten av en fjärd där lommen bor, bortom kröken ligger en tjärn där tranorna börjat renovera sin bostad och snart börjar isen sjunga och gryningsdoften från avtjälad mark att stiga.

Japp. Det här är en hyllning till landet. Fler borde flytta hit. Gärna också från Gretagenerationen, för att balansera dieselgenerationen som härjar lite väl mycket här på vischan.  Åldersmässigt är de av samma sort, värderingsmässigt långt från varandra … Protest mot systemet har de gemensamt. Fast de anfaller från olika håll och med olika värderingsgrund.

Tillbaka till ursprungsfrågan. Hur är den funtad som köper en kvadratmeter för 80 000 kronor? Eller än mer. Jag vet inte.

Vad ska vi bo då, muttrar med viss rätt den som känner sig illa berörd av min illasinnade och oförskämda fråga. Fundera på att bryta upp, är mitt svar. Innan hela systemet bryter ihop. För en inte så vacker dag kommer det att bryta ihop. Var så säker. Systemet är nämligen riggat på ett sätt där inget annat utfall finns.

Lika säkert som Kalifornien kommer att drabbas av en stor jordbävning, lika säkert kommer systemet att krackelera. Och när det sker kommer alla att vara överraskade över att det skedde trots att ingenting annat kunde ske … Som det där med pandemin. Kan jag säga med gott samvete eftersom jag skrev en bok om det oundvikliga med pandemier innan corona drog fram.

Med det lätt ironiska begreppet ”förutsägbar överraskning” menas att vi, trots att vi har tillräcklig kunskap för att kunna förutse en negativ händelseutveckling, blir överraskade när den väl inträffar. Först när effekterna av ett tillstånd blir uppenbara fattar vi vad vi hela tiden egentligen begripit … I det här fallet att såväl banksystem som bostadsbubblor kommer att krackelera. Tron på evig tillväxt är nämligen en illusion.

Ett tips: se över era liv och fundera några varv på vad ni ska ha era år till. Vischan kan vara ett alternativ. Att byta ut trottoarer mot grusväg, trafikbuller mot vindens sus i skogen och lommens kväde över fjärden. Här behövs läkare, sjuksköterskor, tandläkare, busschaufförer, egenföretagare och barn till skolor som vill överleva.

Livet på landet har också sina sidor. Förstås. Men det är oundvikligen så att med lägre utgifter behövs mindre inkomster, vilket ger möjlighet till mindre lönearbete och mer fri tid. Inte nödvändigtvis fritid. Men fri tid. Är inte det ett mål i sig?

Bostadspolitik i Wien.

Bostadspolitik i Sverige.