Radar · Miljö

Rök från Kanadas skogsbränder har nått Europa

Synlig rök från skogsbränderna i Grand Rapids i Michigan i USA.

Röken från de omfattande skogsbränder som drabbat Kanada under våren och sommaren har nu nått Europa.
Samtidigt slår koldioxidutsläppen från bränderna nytt rekord.

Kanada har under de senaste månaderna drabbats av rekordstora skogsbränder, som spritt stora mängder rök över bland annat den nordamerikanska östkusten och mellanvästern. I större städer, såsom New York och Chicago, har luftkvalitén försämrats till den grad att invånare tvingats bära masker.

Nu har röken även nått Europa, enligt ett pressmeddelande från EU:s klimatbevakningstjänst Copernicus.

På måndagen drog rök in över Portugal och Spanien, och röken förväntas fortsätta färdas över västra Europa till åtminstone torsdagen.

Röken tros dock inte bli lika kännbar för människor i Europa som den varit i Nordamerika, eftersom den färdas på en högre höjd.

”Det betyder att den mer kommer att se ut som disig himmel med röd-orangea solnedgångar”, skriver Copernicus i ett mejlsvar till Politico.

På måndagen drog rök in över Portugal och Spanien
På måndagen drog rök in över Portugal och Spanien. Grafik: Johan Hallnäs//TT

Skogsbränderna i Kanada har hittills släppt ut rekordstora mängder koldioxid i atmosfären – räknat för Kanada – och i provinserna Ontario och Quebec ökade brändernas intensitet än mer den 21 och 22 juni, enligt Copernicus pressmeddelande. Det ledde i sin tur att röken kunde sprida sig hela vägen till Europa.

Politico rapporterar att bränderna sedan i maj släppt ut lika mycket koldioxid som Nederländerna totalt släpper ut under ett helt år. Att röken når till Europa är ”är en tydlig återspegling av brändernas intensitet”, skriver Copernicus.