SYRE I ALMEDALEN Den största mediepolitiska frågan under det senaste året har varit det nya mediestödet. Vad innebär det nya systemet för rikstäckande tidningar och mediemångfalden? Den frågan diskuterades under ett seminarium i Almedalen arrangerat av bland annat Grön press.
Det var stor uppslutning i konferensrummet ovanför restaurangen Joda i centrala Visby under onsdagens morgon. Flera namnkunniga politiker och representanter från mediebranschen var på plats för att diskutera det nya mediestödet.
Men det var utredaren Mats Svegfors som fick tala först för att svara på den kritik som kommit efter propositionen. Han menade att egentligen hade han inte så mycket att tillägga nu när utredningen var lämnad och att det var upp till politikerna att utforma lagförslaget.
– Det är inte ett dugg oväntat att det kommer kritik från de nationella tidningarna mot mediestödsutredningen, men att det kommer så sent tycker jag är oväntat, sade Mats Svegfors.
”Övergångsfas”
Han berättar att hela branschen är i en övergångsfas till ett förändrat medielandskap där pappersupplagorna kommer att minska. Att det blev ett system med en pott och inte ett rättighetsbaserat system för tidningarna att söka från beror på de här förändringarna.
Tidigare fanns en tröskel för nya tidningar att etablera sig eftersom det var dyra investeringar med att trycka och distribuera tidningar. Nu kan vem som helst starta en tidning digitalt på nätet. Det gamla systemet kan inte hantera den utvecklingen, menade Mats Svegfors.
– Det handlar om att välja, som det ser ut i den nya situationen, riskerar vi att få vita fläckar, det vill säga, områden där det inte finns några medier alls. Inte ens SVT eller Ekot täcker alla områden idag, deras lokalstationer är mer regionala medier, sade Mats Svegfors och tillade:
– Den demokratiska offentligheten är på väg att försvinna i hela landet, vilket är grunden för demokrati.
Utredningen lämnades till regeringen för runt ett år sedan men har sedan dragits i långbänk utan att något konkret förslag har presenterats.
– De här reglerna ska klubbas igenom i EU och partierna har inte kommit överens ännu trots att fristen löper ut vid årsskiftet. Om det inte kommer en överenskommelse riskerar det hela mediestödet, säger Mats Svegfors.
Halverat stöd
Mediestödsutredningen har kritiserats men också välkomnats, något som Felicia Ferreira, vd och chefredaktör på tidningen Dagen lyfte upp.
– Det är viktigt med ett reformerat system, men det är flera frågetecken som behöver redas ut. I propositionen talas det om att det nya mediestödet ska bidra till förutsägbarheten för medieaktörerna. Just nu är det inte särskilt förutsägbart för oss och de nationellt spridda medierna, sade Felicia Ferreira.
Hon berättade att om lagförslaget följer utredningens förslag kommer det att innebära ett halverat stöd för Dagen.
Bakom seminariet i Almedalen står flera olika nationella tidningar, bland annat Aip, Dagens ETC, Tidningen Syre, Dagen, och Flamman. Även om inriktningen på tidningarna är olika, står de inför samma osäkerhet vad det nya mediestödssystemet kommer att innebära.
Flera av deltagarna i debatten pekade på att det nya mediestödet har tolkats väldigt olika av olika aktörer, vilket visar svårigheter för tidningarna att kunna planera.
”Väldigt hoppingivande”
Johan Taubert, vd för TU – Tidningsutgivarna, menade att det ändå finns utrymme för se positivt på det nya mediestödet.
– Vi ställer oss bakom mycket som Mats Svegfors skriver i utredning, men delar även de farhågor som små tidningar har.
Trots att Tidningensutgivarna representerar både de stora mediehusen och de små nationella tidningarna, ser Johan Taubert ingen konflikt i intressen. Istället vill han lyfta fram hur viktigt det är att befria journalistiken från skatt för att den ska stå oberoende, något som varken Svegfors eller regeringen föreslagit.
– Vi tycker att det är bra att man har rensat upp bland antalet stöd och att det också är bra att vita fläckar på mediekartan får stöd med förslagen i utredningen. Om man lyssnade på vad kulturminister Parisa Liljestrand sade vid presskonferensen när propositionen presenterades verkar det vara så att ett tidskriftsstöd är på gång. Det tycker jag låter väldigt hoppingivande, sade Johan Taubert.
Men tidsskriftsstödet, som kan komma att betalas ut till de tidningar som inte lever upp till kriterierna för mediestödet, är inget som Daniel Färm, chefredaktör och vd för AIP media, tycker är något som man kan förlita sig på eftersom det skulle vara en temporär lösning.
– Jag tycker att det hade varit bättre att se till vilka medier som har behov av stöd och vilka som har bättre ekonomi. Som det är nu ställs små och medelstora medier mot stora nationella medier. Det är också fel att ställa mediemångfalden mot en demokratisatsning, sade Daniel Färm.
– Det var bra att vi fick en del gehör här från politikerna som medverkade i panelen, men nu gäller det att gå från ord till handling.
Borde gå att överklaga
En av deltagarna i seminariet var före detta kulturminister Amanda Lind (MP). Hon tyckte att övergången från ett rättighetsbaserat system till att det ska göras en bedömning för att få stöd, lämnar en del osäkerhet för tidningsbolagen.
– Det man inte riktigt har svarat på i utredningen är hur man ska kunna överklaga beslut när man har nekats stöd. Det kan vara komplicerat och dyrt för tidningarna och kan vara knepigt att få till lagmässigt men jag tror det går att lösa, sade Amanda Lind och tillade:
– Många känner en oro nu att det inte ens går att överklaga ett beslut.
Fakta: Seminariet ”Det nya mediestödet – tidningsdödare eller lokalmedieräddare?
Medverkande:
Mats Svegfors, mediestödsutredare, staten
Jeanette Gustavsdotter, fd kulturminister, (S)
Daniel Färm, vd och politisk redaktör, AiP Media/Aktuellt i politiken
Felicia Ferreira, vd och chefredaktör, tidningen Dagen
Johan Taubert, vd, TU – Tidningsutgivarna
Jenny Rönngren, moderator (och nyhetschef), tidningen Syre
Amanda Lind, ordförande riksdagens kulturutskott och f d kulturminister, (MP)
Emma Ahlström Köster, riksdagsledamot kulturutskottet, (M)
Roland Utbult, riksdagsledamot kulturutskottet, (KD)
Arrangörer:
AiP Media/Aktuellt i Politiken, Grön Press, Hemmets vän, Dagens ETC, Tidningen Syre, Dagen, Sändaren, Flamman, NU – det liberala nyhetsmagasinet