Radar · Migration

FN-expert: behövs lagligt skydd för klimatflyktingar

Kvinnor och barn som anländer till ett flyktingläger utanför Mogadishu i Somalia efter att ha lämnat torkdrabbade områden.

Effekterna av klimatförändringarna blir allt allvarligare och antalet människor som fördrivs över internationella gränser ökar snabbt. Det konstaterar FN:s oberoende expert på området, Ian Fry.

Bara under år 2020 fördrevs 30,7 miljoner människor från sina hem på grund av väder-relaterade orsaker, framförallt på grund av torka. Det konstaterade FN:s särskilda rapportör för mänskliga rättigheter i samband med klimatförändringar, Ian Fry, när han nyligen rapporterade till FN:s råd för mänskliga rättigheter om den allvarliga situationen.

Han sa sig också vara “djupt oroad” över hur många som dör eller rapporteras saknade varje år när de migrerar. Mellan 2014 och 2022 har mer än 50 000 människor mist sina liv på detta sätt.

– Det är lika chockerande att notera att mer än hälften av dessa dödsfall inträffade på rutter till och inom Europa, inklusive i Medelhavet, sade han enligt UN news.

Han uppmanade FN-rådet att skriva en resolution till FN:s generalförsamling om att ta fram ett frivilligt protokoll under FN:s flyktingkonvention som fokuserar på just fördrivning och rättsligt skydd för människor runtom i världen som påverkas av klimatet.

– Tills dess uppmanar jag alla nationer att utveckla nationell lagstiftning för att tillhandahålla humanitära visum för personer som fördrivits över internationella gränser på grund av klimatförändringar, som en tillfällig åtgärd, sade han.

Läs mer: 

Många klimatflyktingar kan aldrig återvända

Klimatflyktingar: En grupp som inte ”finns” – på flykt utan laglig rätt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV