Radar · Politik

V kräver svar om nya krav på kvotflyktingar

Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson för Vänsterpartiet, tillsammans med Vänsterledaren Nooshi Dadgostar.

Driftighet är ett nytt krav när kvotflyktingar väljs ut för att komma till Sverige.
– Det är oansvarigt och oseriöst, säger Vänsterpartiets Tony Haddou, som nu kräver att migrationsministern kommer till riksdagen och förklarar sig.

Tony Haddou, migrationspolitisk talesperson för V, kommer att kalla migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) till socialförsäkringsutskottet så snart riksdagen öppnar efter sommaren.

– Vi vill få klarhet i vad som gäller för urvalet av kvotflyktingar, säger han.

Sedan början av juli har Migrationsverket ett antal nya kriterier att beakta när de väljer ut kvotflyktingar, bland annat driftighet och värderingar som är av betydelse för att integreras i det svenska samhället.

Otydliga kriterier

Migrationsverket har sagt att det är svåra kriterier att mäta, vilket även migrationsministern har medgett.

– Det är ju svårt att mäta det, utan det är ju ett intryck som man ger i samband med de här intervjuerna och att man uttrycker en tydlig vilja att bli en del av det svenska samhället och att man är beredd att anstränga sig, sade Malmer Stenergard till Sveriges Radio Ekot tidigare i veckan.

Tidöpartierna har också beslutat att antalet kvotflyktingar ska minskas kraftigt. I år ska Migrationsverket välja ut och ta emot 900 flyktingar och skyddsbehövande, jämfört med tidigare 5 000.

Öppnar för godtycke

– Jag tycker att det är oansvarigt att ställa krav på driftighet, när hon inte ens vet hur det ska verkställas, säger Tony Haddou om ministerns uttalande.

– Det öppnar upp för godtycke och går emot de tydliga riktlinjer som UNHCR har för att välja ut dem med allra störst skyddsbehov.

Processen med kvotflyktingar administreras av FN:s flyktingorgan UNHCR, som helst ser att det ska vara personens behov av skydd som ska väga tyngst. Inte religion, etnicitet, nationalitet eller andra faktorer.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV