Radar · Inrikes

Flera nya ansökningar om bränningar

Irans ambassad är en av platserna där personer ansökt om allmänna sammankomster för nya bränningar av heliga böcker.

Polisen har fått in flera nya ansökningar om allmänna sammankomster där heliga böcker ska brännas. Bland annat vill en av de personerna som tidigare bränt Koranen utanför Iraks ambassad och en moské på Södermalm nu göra samma sak på tre nya platser.

Iranska ambassaden, en moské i Botkyrka söder om Stockholm och centralt i stan. Det är de nya platserna där en man, som tidigare varit inblandad i två uppmärksammade koranbränningar under sommaren, nu vill bränna skriften på nytt.

Två andra personer har också, i veckan, ansökt om att bränna religiösa symboler, en turban och Koranen, samt Irans flagga, utanför Irans ambassad.

Flera av ansökningarna gäller under helgen och nästa vecka.

Under torsdagen kommenterade Ulf Kristersson koranbränningarna och sade att Sverige står ”inför ett antal formativa dagar i början av nästa vecka”.

– Jag är utomordentligt bekymrad över det som kan sättas i gång, sade Kristersson.

En ansökan som har godkänts av polisen gäller en manifestation utanför Israels ambassad under fredagen, vid 12-tiden. En kvinna vill genomföra en manifestation för barns rättigheter i Sverige. I ansökan framgår det att hon kommer ”tända på Torah”.

En annan man har ansökt om att bränna Bibeln och en psalmbok utanför en kyrka i centrala Stockholm. I ansökan framgår det att syftet är att ”deskalera Koranbränningarna som sätter alla svenskar och svensk regering i en svår sist i den muslimska världen”.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV