Glöd · Debatt

Miljöpartiet är Sveriges enda progressiva vänsterparti

Det finns bara ett parti som står bakom kampen för klimatet, välfärden och hjälp till människor på flykt, skriver Leon McManus från Grön ungdom.

Alltför länge har Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fått lajva progressiva – Miljöpartiet har inte varit tillräckligt tydliga med vilka det är som alltid stått upp för den progressiva politiken, skriver Leon McManus, språkrörskandidat för Grön ungdom. Han tycker det är dags att tala klarspråk.

DEBATT. Jag tror jag talar för många miljöpartister när jag säger att jag känner mig frustrerad. I flera år har Socialdemokraterna med rätta kritiserat högern för deras nya retorik: avhumaniseringen av flyktingar och nedmonteringen av rättsstaten kombinerat med deras galet låga klimatambitioner.

Men det socialdemokratiska partiet stinker av hyckleri. De har gått från att prata om att deras Europa inte bygger några murar till att Magdalena Andersson nu skryter om det låga flyktingmottagandet. De har gång på gång tävlat med högern om vem som kan avhumanisera flyktingar och misstänkliggöra invandrare mest. Därtill har vi Vänsterpartiet, som verkar ha gett upp alla ambitioner på att stå upp för den antirasism och feminism som under Sjöstedt var deras signum.

När det kommer till miljö- och klimatpolitik vet jag inte ens var jag ska börja. Socialdemokraterna har bland den sämsta politiken i nästan alla miljöorganisationers mätningar, något som knappast är förvånande för oss miljöpartister som behövt regeringsförhandla med dem.

Men kanske mest förvånande är Vänsterpartiet. Man väljer alltså att gå ihop med Sverigedemokraterna för att sänka bensinpriset, spä på de globala klassklyftorna och förstöra planeten som vi unga ska leva på. De har länge försökt få det att verka som att de bryr sig om den krisen som världens unga och fattiga står inför. Men så fort det blev impopulärt så lämnade man klimatpolitiken bakom sig och uppmuntrar medlemmar att överge sina klimatövertygelser.

Kampen mot högerns lögner om klimatpolitiken, kampen mot deras rasistiska retorik kommer aldrig vinnas genom att man bekräftar deras världsbild. Den kommer inte att vinnas genom att påstå att kriminaliteten minskar om vi inte tar emot människor på flykt, utan genom att visa på det brutala klassamhället som skapar kriminaliteten. Den kommer inte vinnas genom att sänka bensinpriset och lägga pengar i oljebolagens fickor utan genom att ändra systemet. När nu både S, V och i princip alla partier närmar sig den konservativa politiken så behöver vi ett parti som kan vara ett hem för Sveriges progressiva.

Det finns bara ett parti till vänster i dag som alltid har och alltid kommer stå upp för den progressiva politiken. Det finns bara ett parti i dag som vill satsa på välfärden och vill göra något åt de skenande klassklyftorna i Sverige. Men som också vill hjälpa människor på flykt oavsett var man flyr ifrån, som står upp mot den skenande rasismen och som framför allt inte tänker överge miljö- och klimatpolitiken så fort den blir impopulär.

Det partiet är Miljöpartiet, men vi har inte varit tillräckligt tydliga. Att människor uppfattar S och V som lika antirasistiska, lika feministiska och lika villiga att behandla klimatkrisen som en kris är inget annat än ett misslyckande. Det är dags att Miljöpartiet tar på sig ledartröjan i oppositionen mot den konservativa, klimatförnekande regeringen, för det är något som varken S eller V klarar av.