Radar · Miljö

Fågelskydd vid Hornborgasjön tidigareläggs på grund av klimatet

Tranorna anländer allt tidigare till Hornborgasjön på grund av det varmare klimatet.

Länsstyrelsen i Västra Götaland tidigarelägger nu när fågelskyddet runt Hornborgasjön börjar gälla. Det allt varmare klimatet gör att många vårfåglar kommer tidigare. Därför träder fågelskyddet i kraft redan från den 1 mars.

– Vi ser att många flyttande fåglar kommer hit tidigare än de gjorde för tjugo år sedan, sannolikt på grund av det varmare klimatet. Även platsen där tranorna väljer att rasta har flyttats under åren, säger Sofie Stålhand, reservatschef vid Hornborgasjön, i ett pressmeddelande.

Istället för att börja gälla den 20 mars träder fågelskyddet därför ikraft redan från den 1 mars. Inom ett fågelskyddsområde måste man hålla sig på leder och får inte vandra fritt i markerna. Detta för att hindra att fåglarna störs under sin känsliga häckningstid.

Även platsen där tranorna väljer att rasta har flyttats under åren. Därför tas det gamla ”tranområdet” runt Bjurums gamla såg helt bort. Det behövs inte längre eftersom tranorna inte längre vistas där om våren, utan främst rastar på markerna i naturreservatet runt Trandansen.

Fågelskyddet gäller årligen fram till 15 juli. Men det är alltid förbjudet att störa fåglar vid Hornborgasjön, året runt. Något som trots det ändå inträffar då och då, bland annat då fotografer går för nära fåglarna för att få bättre bilder.

– Även om tider och gränser nu flyttas, så är det alltid förbjudet att störa fåglarna i reservatet. Tänk på att vi hälsar på hos dem och inte tvärtom när vi är ute i naturen, säger Sofie Stålhand.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV