Radar · Djurrätt

Många vill köpa lugnande medel till hunden under nyår

Enligt Svenska kennelklubben är en tredjedel av alla hundar i Sverige är skotträdda och omkring 35 000 av dem behöver medicineras till nyår.

Apotek ser en ökande efterfrågan på lugnande medel för hundar inför nyåret, rapporterar P4 Jämtland.

På Apoteket hjärtat har personalen märkt av en markant ökad efterfrågan på lugnande medel, runt tio gånger mer säljs veckan inför nyåret.

Smällare och raketer påverkar hundar mycket starkare eftersom hundar har bättre hörsel än människor.

Om man vill beställa ut receptbelagda medel måste det dock föregås av en hälsoundersökning, samtidigt som de inte är helt riskfria eftersom hundarna kan bli slöa eller illamående. Det finns andra tips att ta till som kan vara att föredra, berättar veterinär Stephanie Rudén till P4 Jämtland.

– Det finns en hel del man kan öva på i förväg för att få en hund att känna sig tryggare i samband med skotträdsla. Men då gäller det att börja träna i tid, kanske ett halvår innan. Det finns också kosttillskott och feromoner som kan vara lugnande, säger hon.

Svenska kennelklubben skriver på sin hemsida att de ser fyrverkerier och smällare som en plåga för hundar. Organisationen har länge försökt att begränsa användningen av produkter med knalleffekt via olika kampanjer.

Enligt Svenska kennelklubben är en tredjedel av alla hundar i Sverige är skotträdda och omkring 35 000 av dem behöver medicineras till nyår och andra högtider med smällare. Vissa hundar skräms så illa att de aldrig återhämtar sig, menar organisationen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV