Radar · Inrikes

Ulrika Urey ny generalsekreterare för Fairtrade

Ulrika Urey tror att konsumtionen av fairtrademärkta varor återigen kommer att öka.

Ulrika Urey blir ny generalsekreterare för föreningen Fairtrade Sverige. Hon tar över rollen i en tid när konsumtionen av Fairtrademärkta varor minskar. Men hon ser framför sig en ljusare framtid, med ökad etisk konsumtion.

Ulrika Urey kommer närmast från ett jobb som kanslichef på den ideella organisationen Fair Action, som arbetar för att få företag att ta ansvar för mänskliga rättigheter och miljö. Hon är utbildad nationalekonom och hennes intresse för hållbar handel väcktes redan under studietiden. Som utsänd för Svalorna i Bolivia har hon jobbat med att stärka kvinnors möjlighet till egen försörjning. Hon har även arbetat med mänskliga rättigheter och demokratifrågor som regionchef för Diakonias Latinamerikakontor i Colombia.

Nu ser jag fram emot att leda en organisation där människorna i början av leverantörskedjan står i fokus. Det är där problemen, men också möjligheterna till förändring, är som störst, säger hon i ett pressmeddelande.

Smakar det så kostar det

Trots att lågkonjunkturen har lett till en minskad konsumtion av Fairtrademärkta varor så tror hon på en ökning framöver. Här spelar offentliga inköp en viktig roll, menar hon. Livsmedelsföretag och dagligvaruhandel kan också göra det lättare för konsumenter att göra medvetna val, genom ett större utbud av hållbara varor.

Ett varmare klimat sätter redan nu en stor press på flera av de grödor som vi importerar från varmare länder, såsom kakao och kaffe. Därför blir en hållbar konsumtion ännu viktigare framöver.

– Ska vi fortsätta njuta av varor som kaffe och choklad måste vi också betala för det. Att flytta handen i butiken och välja Fairtrade är ett enkelt sätt att göra skillnad, säger hon i pressmeddelandet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV