Radar · Utrikes

Salt och Godzilla nya inslag i Fukushimagrälet

Godzilla får i kinesisk propaganda symbolisera "Japans atomtrauma".

Stormaktsgrälet om Fukushimas kylvatten snurrar allt snabbare. Japan läxar upp Kinas ambassadör, samtidigt som vilda rykten får växande konsekvenser. Till exempel töms butikshyllor på vanligt bordssalt. Och det gamla filmmonstret Godzilla får nytt propagandaliv.

Gammalt atomkylvatten från det japanska kärnkraftverket Fukushima började släppas ut i Stilla havet i förra veckan. Strålningsnivåerna är extremt låga, och åtgärden har godkänts av Internationella atomenergiorganet (IAEA).

Men många i östra Asien reagerar med oro, och i synnerhet i Kina har rädslan och ilskan exploderat.

– Vi har otaliga larm om trakasserier som verkar komma från Kina, och exempelvis stenar som kastats in på Japans ambassad och japanska skolor, säger premiärminister Fumio Kishida i Tokyo.

– Vi har kallat till oss Kinas ambassadör i dag, och starkt manat honom att be kineserna att agera lugnt och ansvarsfullt.

Hamstrar salt

Trakasserierna ska bland annat ha bestått i ”busringningar”. De hånfulla samtalen har sedan lagts upp på kinesiska plattformar, där de i vissa fall har kommenterats eller uppskattats av tiotusentals användare.

I helgen utfärdade japanska myndigheter en rekommendation till medborgare som är i Kina att hålla låg profil i det offentliga och inte tala japanska högt.

Ämnet påverkar också handeln, med fokus på livsmedel sedan Kina stoppat all fiskeimport från Japan.

En otippad sidoeffekt är att vanligt salt nu hamstras på olika håll i Kina, enligt medierapporter. Förklaringen verkar vara dels obefogade rädslor om att framtida saltleveranser från Stilla havet kan vara ”smittade” av Fukushimavattnet, dels lika obefogad tro att salt med jod i kan skydda mot strålsjuka.

En av de statliga saltleverantörerna i Kina har gått ut och vädjat om lugn. Och Hongkongs regionalregering försäkrar att det finns gott om salt, och därmed ingen anledning till panikköp.

"Deras atomtrauma"

Men när något väl börjat snurra på internet är det svårt att stoppa. Ett annat exempel är propagandainlägg på temat Godzilla, det klassiska japanska filmmonstret.

”Genom att släppa ut kärnsmittat Fukushima-vatten i havet släpper Japan lös Godzilla, förkroppsligandet av deras atomtrauma, ut i världen”, heter det i en film som delats av bland andra nyhetsbyrån Nya Kina och den kinesiska generalkonsuln i Belfast, Zhang Meifang, på X, tidigare Twitter.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV