Radar · Utrikes

Frankrike ska förbjuda abaya i skolor

Utbildningsminister Gabriel Attal säger till TF1 att det inte kommer att vara möjligt att bära abaya i en fransk skola.

Frankrikes regering ska förbjuda elever att bära abaya, meddelar landets utbildningsminister. Beskedet kommer efter efter en flera månader lång debatt om det muslimska klädesplagget.

– Det kommer inte längre att vara möjligt att bära en abaya i skolan, säger utbildningsminister Gabriel Attal till tv-kanalen TF1.

Ministern säger vidare att han ska ge ”tydliga direktiv på nationell nivå” till rektorer inför höstterminens början.

Abayan är ett kaftanliknande plagg som täcker större delen av kroppen förutom ansiktet, händerna och fötterna, och som ibland bärs av muslimska kvinnor.

Beskedet kommer efter en flera månader lång debatt i Frankrike om huruvida det ska vara tillåtet att bära abaya i landets skolor. Den politiska högern och ytterhögern har tryckt på för att förbjuda plagget, medan vänstern har argumenterat för att ett förbud skulle inskränka elevernas medborgerliga rättigheter.

Religiösa symboler och huvudbonader är förbjudna i franska skolor sedan 2004. Förbudet utvidgades under 2007 till att omfatta yrken inom offentlig sektor. Sedan våren 2011 är det också förbjudet att täcka ansiktet i det offentliga.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV