Radar · Utrikes

Trots vapenvila – striderna fortsätter i Sudan

Svart rök över huvudstaden Khartum under fredagen.

Invånare i Sudans huvudstad Khartum vittnar om kraftiga explosioner och skottlossningar. Detta trots att båda stridande parter under torsdagen enades om att förlänga vapenvilan med 72 timmar.

Samtidigt fortsätter flera länder att evakuera sina medborgare från landet. Det turkiska

försvarsdepartementet meddelade tidigare under fredagen att ett av landets militära fraktflygplan hade beskjutits när det var på väg mot en flygbas utanför Khartum. Planet kunde dock landa säkert utan att någon skadades.

Det har tidigare förekommit flera försök till vapenvila sedan striderna mellan den sudanesiska armén och de paramilitära styrkorna RSF bröt ut den 15 april. Alla har i varierande grad misslyckats.

Striderna har spridit sig över stora delar av Sudan. I provinsen Darfur vittnar invånare om intensiva strider och plundring. I provinshuvudstaden El Geneina har nära hundra personer dödats sedan måndagen, enligt FN:s siffror.

I hela landet har minst 512 människor dödats och 4 193 skadats i striderna, enligt siffror från Sudans hälsodepartement, även om den verkliga dödssiffran sannolikt är mycket högre.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV