Radar · Inrikes

Regeringen ska utreda S lotteripengar

Finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) arbetar med direktiven till en utredning om politiska partier och lotterier, något som allra mest kommer att beröra Socialdemokraterna.

Regeringen och Sverigedemokraterna är överens om att tillsätta en utredning om politiska partiers lotterier och de inkomster det ger, vilket Expressen var först att rapportera om. Udden är riktad mot Socialdemokraternas lotterier.

Ansvarigt statsråd är moderaten Niklas Wykman, finansmarknadsminister med ansvar för spelfrågor.

”Det här handlar om att partifinansieringen ska bli mer transparent”, säger Wykmans pressekreterare Victoria Ericsson i en skriftlig kommentar till TT.

Moderaterna och Sverigedemokraterna har länge varit kritiska mot S lotteriintäkter och hävdar att partiet har skapat en gräddfil för sina lotterier.

Det är inte klart när utredningen ska tillsättas eller när den ska leverera förslag.

”Arbetet pågår i regeringskansliet och vi kommer återkomma när vi är helt klara med utredningsdirektiv.” kommenterar Victoria Ericsson.

Socialdemokraterna och SSU, partiets ungdomsförbund, har mångmiljonintäkter från lotterier som koncernen A-lotterier driver till förmån för dem. Moderaterna har också en viss, men mycket mindre lotteriverksamhet.