Radar · Politik

MP satsar miljarder på klimatanpassning

MP-språkrören Per Bolund och Märta Stenevi.

Miljöpartiet vill satsa 3,7 miljarder på klimatanpassning i sin skuggbudget.
– Vi har en regering som drar åt fel håll, säger språkröret Per Bolund.

Miljöpartiet lanserar i sin budgetmotion ett gammalt förslag om att inrätta en särskild investeringsbudget för klimatet.

Den ska uppgå till 100 miljarder kronor om året i tio års tid. Partiet vill se att det finanspolitiska ramverket görs om, alltså låna till klimatinvesteringarna, och driva statens budget med underskott under en tioårsperiod.

Språkröret Märta Stenevi säger att regeringens budget som presenterades i förra veckan visar en brist på förståelse för hur klimatkrisen fungerar.

– Den var ett enda stort haveri, ett svek mot klimatet, välfärden och framtiden.

MP vill satsa 3,7 miljarder kronor på klimatanpassningar i sin budget, något som regeringen drar ned på. Det ska kunna gå till löpande anpassning, som vallar och anläggandet av dammar. Men också till större projekt, som att anlägga dammportar till Göta älvs mynning, skredsäkra E6 eller stambanan för järnvägen.

Partiet vill också införa en leasingbonus som ska möjliggöra leasandet av en elbil för 1 500 kronor i månaden.

MP vill också se ett ”Sverigekort”, ett nationellt kort för kollektivtrafik som ska kosta 499 kronor i månaden. Det skulle kosta staten 10 miljarder om året.

Sju miljarder kronor i skuggbudgeten går till skydd och skötsel av värdefull natur. 890 miljoner av dem går till återvätning av våtmarker.

– Det är en otroligt viktig väg för att minska klimatpåverkan här och nu, säger Per Bolund.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV