Radar · Politik

Köttfria förskolor i Oslos nya hållbarhetsplan

Inget krav på köttfri matsäck i Oslos nya handlingsplan.

Oslos kommunfullmäktige har antagit en handlingsplan för hållbar, hälsosam och mer växtbaserad mat. Att sluta servera kött på förskolor och fritidsverksamheter ingår bland de 47 åtgärderna, rapporterar NRK.

Det var förra veckan som kommunfullmäktige i den norska huvudstaden antog handlingsplanden för hållbarhet och hälsa, med målet att halvera köttkonsumtionen.

I Oslos handlingsplan för att minska köttätandet är äldreboenden undantagna. Däremot ska gymnasieskolor erbjuda en köttfri måltid utan kostnad varje dag, och alla kommunens matsalar ha ett veganskt alternativ när varm mat serveras. Därtill förväntas kommunägda kiosker och serveringar öka andelen hållbar, hälsosam och växtbaserad mat i sitt utbud.

Till saken hör, enligt NRK, att en nordisk expertgrupp av hälsoskäl rekommenderar maximalt 350 gram kött per vecka, och Norges nationella kostråd är att begränsa köttkonsumtionen till högst 500 gram.

Oslos finansborgarråd, miljöpartisten Einar Wilhelmsen, konstaterar att Helsedirektoratet, norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten, även rekommenderar att vegetarisk mat serveras på förskolor där barnen har olika kulturell bakgrund.

– Det är mer socialt och inkluderande. Då kan alla äta samma sak, säger Wilhelmsen till NRK.

Ny politisk majoritet i Oslo

Men samma dag som handlingsplanen klubbades inledde de borgerliga valvinnarna förhandlingar med Fremskrittspartiet (FRP) om hur Oslo ska styras framöver. Ett krav från FRP är att skrota målet om halverad köttkonsumtion.

– Att ta bort kött från dagis, aktivitetsskolor och fritidsklubbar är en förmyndarpolitik som FRP är emot, säger Ingeborg Bjørnevik, nyvald fullmäktigeledamot, till NRK.

Hon menar att årets val visade att många är trötta på Miljöpartiets ”hopplösa klimatåtgärder” och tror att de borgerliga partierna går att övertyga. 

När handlingsplanen gick på remiss kritiserade Höyre de köttfria förskolorna. Däremot följer partiet råden från Helsedirektoratet, enligt hälsopolitiska talespersonen, Hassan Nawaz.

– Det innebär mer fisk, mer frukt och grönt och mindre kött. Det är både hälsosamt och bra för klimatet, säger han.

Dock vill han inte spekulera i om målen i handlingsplanen kan komma att skrotas:

– Generellt har det inte varit särskilt populärt att gå till val på att backa i politiken, när vi tittar på det sittande styret. Men vi utesluter det inte.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV