Radar · Utrikes

Domare: Trump ansvarig för bedrägeri

USA:s förre president Donald Trump är ansvarig för bedrägeri, slår en domare i ett civilrättsligt mål fast. Han har lurat banker och investerare genom att under flera år ha överdrivit värdet på sina tillgångar.

I det 35 sidor långa beslutet skriver Engoron att de svarande framfört ”en fantasivärld” där de bland annat kraftigt överdrivit värdet på familjen Trumps fastigheter. Expresidentens hus Mar-a-Lago i Florida påstås till exempel vara värt 739 miljoner dollar, eller 8,1 miljarder kronor. Det är mer än tio gånger det verkliga värdet.

Domarens beslut kommer bara dagar före det att en rättegång i frågan är tänkt att inledas – på måndag den 2 oktober. Avgörandet gäller huvudpunkten i civilmålet, men ytterligare sex punkter återstår – bland annat att Trump ska ha undervärderat tillgångarna för att sänka skatten.

Chefen för delstatens justitiedepartementet, Letitia James, vill se böter på 250 miljoner dollar, motsvarande över 2,7 miljarder kronor för Donald Trump. Hon vill också att Trumps familj stoppas ”från att driva New York-affärer för gott” samt att familjen och Trumps företag hindras från att köpa fastigheter i delstaten i fem år.

Rättegången tros pågå fram till december.

TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV