Radar · Migration

26 tvångsutvisades till Irak – första gången sedan 2012

Under tisdagen utvisades 26 irakiska medborgare med hjälp av ett chartrat plan från Arlanda.

Under tisdagen tvångsutvisades 26 irakiska medborgare till Irak från Arlanda. Detta har tidigare inte varit möjligt eftersom Irak inte velat ta emot personer som inte frivilligt återvänder till landet. Flera personer menar nu att Sverige och Irak kan ha nått en överenskommelse i all tysthet – och att fler tvångsutvisningar kan följa.

Under tisdagsförmiddagen lyfte ett chartrat flygplan från Arlanda mot Bagdad. Ombord fanns 26 irakiska medborgare som inte gått med på att frivilligt återvända. Det är första gången sedan 2012 som en tvångsutvisning sker från Sverige till Irak, enligt Sveriges radio Ekot. Detta då Irak inte tar emot personer som inte frivilligt vill återvända till landet.

En av dem var Hani Albashor, som varit 9 år i Sverige, men som inte fått uppehållstillstånd. Till nätmagasinet Konkret berättar han att han kom en månad för sent för att kunna omfattas av gymnasielagen. Nu har han lämnat ett fast jobb och sin svenska fru som väntar deras första barn.

– Jag har gjort allt rätt, och jag vill så gärna ge något tillbaka till Sverige. Men det har hittills varit omöjligt, säger han till Konkret innan utvisningen.

Advokaten Majeed Alnashi företräder flera av dem som har utvisats. Till Svenska dagbladet säger han att det kan ligga påtryckningar från EU mot Irak bakom beslutet att verkställa utvisningarna, men han har varken hört något från irakiska företrädare eller svenska myndigheter.

Kan bli fler utvisningar

– Gissningsvis så har man slutit en överenskommelse som fortfarande är hemlig, och vi vill gärna veta vad den handlar om så vi vet om den är rättssäker, säger han till SvD.

När Syre når Majeed Alnashi på telefon under onsdagen så har han fått obekräftade uppgifter om att några av de utvisade har släppts fria, medan andra förhörs av myndigheterna i Irak. Han betonar att uppgifterna än så länge är osäkra. 

Hans gissning är att tisdagens tvångsutvisning inte kommer att vara den sista. 

– Har man lyckats genomföra en utvisning så kommer den sannolikt att följas av andra liknande, skulle jag gissa, säger han.

Han påpekar att tvångsutvisningen också har en symbolisk effekt.

– Min gissning är att en del kommer att ge upp och återvända frivillig. Om man återvänder frivilligt så kan det finnas ett utrymme för att diskutera om man kan få ta sig till en annan del av Irak, om man har problem i Bagdad. Men sker utvisningen med tvång så finns ingen sådan möjlighet, säger han. 

Ambassaden utfärdar resehandlingar

Enligt uppgifter till Sveriges radio Ekot så ska Sverige och Irak ha fört samtal om utvisningar av personer som inte frivilligt gått med på att återvända.

”Det finns dialog och samarbete mellan Sverige och Irak på många olika områden. Inom ramen för samarbetet sker kontinuerliga samtal på olika nivåer. I övrigt vill vi i nuläget inte kommentera innehållet i dessa samtal”, skriver utrikesdepartementets presstjänst till Ekot.

Den irakiska ambassaden har också sedan en tid tillbaka börjat utfärda resehandlingar till irakier som ska tvångsutvisas. Ambassaden vill inte svara på Ekots frågor kring varför de börjat utfärda dessa dokument.

Advokat Ignacio Vita, som företrätt en irakier som skulle ha utvisats i fredags, men där utvisningen inte verkställdes, säger till SvD att han också märkt av en förändring i det att irakiska ambassaden plötsligt börjat utfärda resehandlingar till personer som inte vill återvända.

– Personerna är inte ens medvetna om att det ibland har utfärdats resehandlingar för dem. Och det är problematiskt att ambassaden inte vill svara på några frågor kring varför, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV