Krönikor

Mord på barn är alltid fel – oavsett vem som dödar dem

Det har varit på alla rubriker. Jag tror absolut ingen missade vad som skedde den 7:e oktober: Hamas gjorde den värsta terrorattacken mot Israel sedan rörelsen bildades 1987. En attack som resulterade i flest mordoffer bland judar på en enda dag sedan Förintelsen. Ungefär 1400 israeler uppskattas ha mördats. Det finns bara ett ord för detta: Vedervärdigt. 

Politiker runt om i världen stod upp för Israel. Inklusive våra egna partiledare som med kraft fördömde dådet. Ett enkelt ställningstagande att göra. När bilderna började spridas av palestinier i Sverige som firade (Israelers död eller att Hamas försökte frita Palestina? Åsikterna gick isär) blev det ännu lättare att ta avstånd, fördöma och besöka en synagoga för att visa sitt stöd. Absolut inget märkligt, tvärtom det enda rimliga. 

Sen kom twisten. Israels vedergällning blev brutal. Dag ut och dag in har man släppt bomber över Gaza. Rent vatten och elektricitet stängdes av. Mat och förnödenheter stoppas från att tas in i Gaza. Människor svälter. Människor dör. Dödssiffran tickar uppåt med hundratals nya offer för varje dag som går. Under de snart tre veckorna som gått sedan Hamas attack har över 2000 barn i Gaza fått sätta livet till. I media har personer kritiska till Israels svar på Hamas attack alla fått frågan: ”Men fördömer du Hamas?”. Ibland till och med innan de presenterats med namn. Ingen frågar däremot om de som kritiserar Hamas fördömer Israels dödande av civila.

Det är som om västvärlden totalt tappat koncepten. Ena sekunden säger politiker i hårda ordalag att det aldrig finns ett försvar för att döda civila, i synnerhet barn. I nästa sekund förklarar man varför det finns ett försvar för att Israel dödar civila, och oproportionerligt många barn. Den som inte okritiskt tar Israels sida pekas ut som antisemit, speciellt av Israels styre. Se bara hur Israel kräver FN:s generalsekreterares avgång för att han hade mage att säga att Israels dödande av civila inte är rimlig, efter att han först fördömt Hamas …

Nyanserna är som bortblåsta. Är du inte med är du emot och är du emot är du ett monster. Detta oavsett vilken sida man ställt sig på, eller om man inte tagit någon sida alls förutom att säga att mord på barn alltid är fel. Tobias Billström säger att Israels attacker på Gaza har varit i proportion till vad de själva utsattes för, samtidigt säger såväl FN som Amnesty till Läkare utan gränser att Israel sysslar med ett folkmord. Att de begår krigsbrott och att de absolut inte gör vad de kan för att undvika att civila skall dö. Det är märkligt hur olika man kan uppfatta att tusentals människor dör.

Detta borde vara enkelt: Civila dör, ta avstånd från det. Oavsett vem som dödar dem.

Det finns otroligt många söta djur på Instagram.

Att Palestinademon på Sergels torg kapades av en persons hat mot socialtjänsten.