Radar · Utrikes

Israel: Tidskrävande slå ut Hamas tunnlar

Israels försvarsminister Yoav Gallant.

Israels väntade markoffensiv in i Gazaremsan för att slå ut Hamas och den terrorstämplade gruppens tunnlar kommer att bli svår och långdragen, uppger den israeliske försvarsministern.
– Det kommer att ta tid, säger Yoav Gallant.

De senaste dygnens israeliska markräder in i Gaza är enligt Gallant en direkt förberedelse för en stundande offensiv. Soldater och pansarfordon har med stöd av flyg, drönare och artilleri attackerat Hamasfästen och militär infrastruktur två nätter i rad.

Ett mål med en kommande markoffensiv är att förstöra Hamas omfattande nätverk av tunnlar.

Gallant beskriver i ett möte med en mindre grupp journalister på fredagen det hela som ett utmanande företag som kommer att ta tid. Han flaggar också för att en offensiv kommer att leda in i en period av lågintensiva strider där Israel bekämpar ”motståndsfickor” av Hamas.

Försvarsministern varnar även för att Hamas sannolikt försöker beslagta det bränsle – avsett för sjukhusens generatorer – som når Gazaremsan med hjälpsändningar. Hamas behöver enligt Yoav Gallant bränslet för att pumpa in luft i sina tunnlar.

– För luft behöver de olja. För olja behöver de oss, säger Gallant, om införseln av bränsle till området.

Han har flera gånger de senaste veckorna upprepat att Israel tänker genomföra en markoffensiv, men utan att ange tidpunkt.

– Vi förbereder fortsättningen på offensiven, och nya steg tas, sade Gallant i ett tv-sänt tal i torsdags.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV