Radar · Utrikes

Ny regering: Världsunika rökstoppet slopas

Nya Zeelands nye premiärminister Christopher Luxon.

Nya Zeelands tillträdande regering överger det planerade rökförbudet för unga.
Beskedet, från nye premiärministern Christopher Luxon, beskrivs av hälsoexperter som "en enorm seger för tobaksindustrin".

Det var i december förra året som landet klubbade en ny lag för att fasa ut tobaksrökning. Med målet om ett rökfritt Nya Zeeland redan om några år införde man ett säljförbud för cigaretter och annan rökt tobak gällande alla födda efter 2008.

Reformen, hyllad av folkhälsoexperter och förespråkare för rökfrihet, fick även Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak att föreslå en liknande lag där.

Men efter att ha svurits in under måndagen bekräftade Christopher Luxon att Nya Zeeland ska skrota lagen redan innan den genomförts.

Orsaken är en oro för att cigarettförsäljningen ska flytta till den svarta marknaden, säger han.

Luxon medger också att skatteintäkterna från cigarettförsäljningen kommer att leda till mer pengar till statskassan. Han betonar dock att det ”inte är motivet för att göra det”.

Ytterligare ett problem som lyfts av medier är oron för att e-cigaretter, så kallad vejping, ska ersätta rökning i Nya Zeeland. Enligt medier har e-cigaretter ökat bland unga sedan årsskiftet och mer än var femte 15–24-åring uppger att de vejpar.