Radar · Miljö

Oenighet om naturvärden efter avverkning

Avverkningen av ett antal anrika tallar har lett till ett visst efterspel.

Det är inte olagligt att som FSC-certifierat skogsbolag köpa virke från en markägare som fällt gamla träd med högt naturvärde, replikerar Billerud efter att naturskyddsorganisationer anmärkt på en avverkning av 300 år gamla tallar.
– Det känns fel om ett FSC-certifierat skogsbolag köper upp naturvärdesträd, säger Skydda skogen-medlemmen Michael Lander.

Härom veckan gick Skydda skogen ut med ett pressmeddelande om att Billerud Korsnäs, ett FSC-certifierat bolag, hade avverkat 300 år gamla tallar på en mosse med höga naturvärden i Eskilstuna kommun. Det visade sig dock att det inte var Billerud som stått för avverkningen, utan markägaren, som inte är certifierad enligt FSC, och som Billerud sedan köpt virket från.

I en mailväxling med Syre har företaget preciserat att det handlat om en gallring av framför allt gran, delvis motiverad av granbarkborre, och man påpekade även att ”marken är produktiv skogsmark, inte en myr”. Billerud informerade också om att enskilda naturvårdsträd är tillåtna att avverka eftersom det inte var en certifierad skog.

”Lika illa”

Men det råder fortfarande oklarheter när det kommer till områdets beskaffenhet. Michael Lander, medlem i Skydda skogen och Naturskyddsföreningen, har besökt platsen. Han instämmer i att det inte är en myr, utan en skvattramsmosse, och det är ”lika illa det”.

– Mossen hade en helt annan karaktär innan avverkning med underväxt av gran som ger skydd och boplats åt olika djur, påpekar han.

Lander hade också fått uppgift om att Skogsstyrelsen skulle göra en tillsyn av platsen efter avverkningen, men när Syre kontaktar myndigheten svarar man att det inte finns några sådana planer.

”Vi fick ganska nyligen in tips om naturvärden i närheten av avverkning från 2020 norr om sjön Hackaren. Tipset om naturvärdena är norr om det område som avverkades 2020 och inte i något område som är anmält för avverkning.”, skriver Skogsstyrelsen i ett mail.

Tveksam affär

Att det inte skulle funnits några naturvärden i den avverkade delen menar Michael Lander är helt felaktigt.

– Uppenbarligen har de inte besökt platsen, vilket jag fick information om att de skulle göra. Angående den norra delen, som de påstår har höga naturvärden, så är faktiskt en del av Hackarmossen avverkningsanmäld, vi såg snitslar.

Förutom att vara FSC-certifierat har Billerud också förbundit sig till andra typer av riktlinjer kopplade till hållbar skogsförvaltning, och det aktuella virkesköpet strider enligt deras bedömning inte mot någon av dessa riktlinjer.

Michael Lander tycker fortfarande att affären är tveksam.

– Det känns fel om ett FSC-certifierat skogsbolag köper upp naturvärdesträd, som enligt dem får avverkas av icke certifierade markägare.

Nyligen hamnade Billerud på en andraplats när Lunds universitet och affärstidningen Dagens industri rankade de 131 största företagen på börsen i Sverige ur ett hållbarhetsperspektiv.

Läs mer: 

Tallar från 1700-talet avverkade – ”Brutalt”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV