Läkemedlet melatonin verkar kunna minska risken för självskadebeteende hos unga med ångest och depression, visar en ny studie från Karolinska institutet.
Melatonin är ett hormon som reglerar sömn och vakenhet. Det är också ett vanligt läkemedel som behandlar sömnsvårigheter.
I en ny studie från Karolinska institutet observerades mer än 25 000 barn och ungdomar (6-16 år) som fått melatonin på recept. Man tittade på hur risken för självskada såg ut för samma individ en månad innan melatoninbehandling respektive de efterföljande tolv månaderna.
Tydlig minskning hos tonårsflickor
Forskarna kunde se att risken för självskada ökade strax innan förskrivningen av melatonin och minskade med ungefär hälften månaderna efter att behandlingen påbörjats. Minskningen var särskilt tydlig bland tonårsflickor med depression och/eller ångest.
– Det finns ett etablerat samband mellan sömnproblem, depression och självskada. Därför ville vi undersöka om sömnmedicin är förknippad med en lägre risk för avsiktlig självskada hos unga personer, säger Sarah Bergen, docent vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska institutet och som har lett studien, i ett uttalande.
Kontrollerade för anti-depressiva
Eftersom studien är en observationsstudie går det inte att slå fast ett orsakssamband mellan melatoninmedicinering och självskador. Däremot jämförde forskarna resultaten med grupper med personer som inte använt antidepressiva läkemedel, för att utesluta att andra mediciner ska ha kunnat påverka resultaten. Det visade sig att även här var resultaten liknande.
– Det tyder på att melatonin minskar risken för självskadebeteende, men vi kan inte utesluta att andra psykiatriska läkemedel eller psykoterapi kan ha påverkat risken, säger Marica Leone, studiens försteförfattare och tidigare doktorand i Sarah Bergens forskargrupp.
Forskningen har huvudsakligen finansierats av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020.
Läs mer: