Radar · Utrikes

Uppgift: Iran och talibaner i gränsstrider

Talibaner och iranska styrkor har drabbat samman i eldstrider i ett gränsområde mellan Iran och Afghanistan, enligt en rättsorganisation som har samlat in vittnesmål i området.

Striderna uppges ha ägt rum vid gränsen mellan den afghanska provinsen Nimroz och den iranska provinsen Sistan och Baluchistan. De har ännu inte bekräftats av något av ländernas hårt hållna medier.

Vittnen som rättsorganisationen Hal Vash har talat med säger att striderna bröt ut på lördagsmorgonen. I filmklipp som organisationen har lagt upp i sociala medier hörs skottlossning. Rök syns stiga från ett bebyggt område. Det uppges också skjutas med artilleri.

Irans president Ebrahim Raisi varnade häromveckan det talibanstyrda Afghanistan för att kränka hans lands anspråk på vatten från Helmand-floden, som mynnar ut i ett viktigt våtmarksområde som överskrider landgränserna i det i övrigt torra ökenområdet.

Det afghanska talibanstyrets tillförordnade utrikesminister Amir Khan Muttaqi träffade tidigt på lördagen Irans högsta diplomatiska sändebud i Kabul för att diskutera vattensituationen. Det mötet har också omnämnts av Irans statliga nyhetsbyrå Irna, med en förhoppning om att lösa problemet genom dialog.

Både Iran och Afghanistan genomgår perioder av torka som är värre än på många år.