Radar · Utrikes

Ukraina larmar: Ryssland planerar ”olycka”

Kärnkraftverket i Zaporizjzjas län är Ukrainas största och ett av de största i världen.

Ryssland kommer att iscensätta en stor olycka på det ockuperade kärnkraftverket i Zaporizjzjas län, enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst. Enligt ukrainarna syftar det till att stoppa deras stundande motoffensiv.

Den ryska ockupationsmakten förbereder en ”storskalig provokation” på lördagen, enligt Ukrainas militära underrättelsetjänst (HUR).

Underrättelsetjänsten gör gällande att det kommer att ske en beskjutning mot kärnkraftverkets område – varpå Ryssland kommer att utropa att det har orsakat en radioaktiv och farlig läcka.

"Vill få en paus"

”Ukraina kommer traditionsenligt att klandras för händelsen”, skriver HUR i ett inlägg på Telegram.

I förberedelserna för detta har roteringen av personal och utsända från det internationella atomenergiorganet IAEA vid verket avbrutits, enligt vad ukrainarna säger sig veta. Det läggs inte fram några särskilda bevis för detta.

Rysslands syfte med en sådan plan är enligt Ukraina att få till stånd en internationellt ledd utredning som tvingar fram ett eldupphör.

”På detta vis hoppas (ryssarna) få en önskad paus, som kan användas för att omgruppera ockupationsstyrkorna och förhindra den ukrainska motoffensiven”, skriver den militära underrättelsetjänsten.

Ett av världens största

Kärnkraftverket i fråga är ett av världens största och försåg innan det fullskaliga krigsutbrottet omkring en femtedel av Ukraina med el. Det ligger i den ockuperade delen av det ukrainska länet Zaporizjzja, nära staden Enerhodar längs med floden Dnepr.

Verket ockuperades i mars förra året. Sedan dess har det skett mycket beskjutning i området. Ryssland anklagar Ukraina för att skjuta på ett riskabelt sätt mot området vid kärnkraftverket, medan Ukraina anklagar Ryssland för att skjuta mot områden på andra sidan Dnepr och använda sig av kärnkraftverket som skydd.

FN:s atomenergiorgan IAEA har länge uttryckt en oro för situationen och manat parterna att upprätta en demilitariserad zon i området kring verket. IAEA har sedan i september förra året personal på plats i anläggningen för att kontrollera driften.