Radar · Utrikes

Tyska tjänstemän drivs ut ur Ryssland

Rysslands president Vladimir Putin.

Hundratals tyska tjänstemän måste packa sina väskor och lämna Ryssland inom kort efter nya bud från Moskva.

Det rör sig om tjänstemän inom utbildnings- och kultursektorn och beslutet är ett led i att bli av med tysk närvaro i offentliga institutioner; anställda vid Goethe-institutet, diplomater och lärare vid tyska skolor i Moskva.

Det ryska utrikesdepartementet ska i april ha satt ett tak för antalet tyska diplomater och representanter för offentliga organisationer som får befinna sig i landet. Enligt den tyska tidningen Sueddeutsche Zeitung rör det sig om flera hundra personer som inom kort måste lämna Ryssland.

– Den gräns som satts av Ryssland med start i juni innebär stora nedskärningar inom alla områden av (Tysklands) närvaro i Ryssland, säger en källa inom den tyska regeringen.

Relationerna länderna emellan har varit iskalla sedan Ryssland inledde sitt krig i Ukraina och förvärrats ytterligare genom Tysklands stöd till landet.

I slutet av april meddelade det ryska utrikesdepartementet att ett större antal tyska diplomater var ovälkomna i landet, vilket sågs som ett svar på tidigare utvisningar av ryska diplomatanställda från tyskt håll.