Radar · Migration

Inga spår efter migrantbåt – hundratals saknas

Migranter från Syrien och Sudan räddas efter att ha hamnat i sjönöd.

Hjälporganisationer larmades om en migrantbåt i nöd på Medelhavet tidigare i veckan. Fortfarande finns inga spår efter vare sig båten eller de 500 människor som tros ha befunnit sig ombord.

Den italienska hjälporganisationen Emergency uppgav på fredagen att den sökt efter båten under 24 timmar, men utan någon lycka. Sökandet avbröts på torsdagskvällen efter att väderförhållandena försämrats.

Även frivilliggruppen Alarm Phone, som hjälper till att sammanföra räddningsarbetare med migranter i nöd till havs, fick tidigare i veckan larm om en båt med 500 personer ombord.

Enligt Emergency finns det en möjlighet att migranterna förts tillbaka till Libyen, en av de vanligaste avreseländerna för människor som vill ta sig till Europa. Libyska myndigheter förnekar dock att så är fallet.

Det finns inga uppgifter från italienskt håll om att migranterna skulle ha tagit sig iland i Italien.

”Det är svårt att tro att ingen kustbevakning vet vart de här 500 personerna befinner sig”, uppger Emergency i ett skriftligt uttalande.

Enligt det italienska inrikesdepartement har över 30 000 migranter tagit sig till landet i år, en kraftig ökning jämfört med motsvarande period förra året.

Fakta: Dödlig rutt över Medelhavet

Enligt en rapport från Rädda Barnen i februari har över 8 400 migranter på väg till Europa drunknat i Medelhavet de senaste fyra åren.

Organisationen uppger att ungefär en halv miljon människor på flykt har försökt korsa havet sedan 2019.

I en rapport från FN:s migrationsorgan IOM från oktober 2022 konstateras dock att dödstalen troligen är klart högre än de rapporterade, eftersom många av migrantbåtarna knappt är sjödugliga och skepp förliser utan att olyckorna rapporteras.

IOM skriver i sin rapport att minst 5 000 personer miste livet när de reste mot Europa från främst hamnar i Afrika mellan 2020 och 2022.

Källa: Rädda Barnen, IOM