Radar · Miljö

Skogsbrand utanför Norberg omringad

Branden startade under midsommarafton och blossade upp igen under måndagen.

Den stora skogsbranden utanför Norberg i Västmanland är omringad, men ännu inte under kontroll. Helikoptrar, brandflyg och hemvärnet bistår räddningstjänsten. 

Skogsbranden vid Målarberget mellan Avesta och Norberg startade inledningsvis på midsommarafton, för att blossa upp igen på måndagseftermiddagen.

Under tisdagen brinner ett område på ungefär sju hektar, enligt räddningstjänsten. Branden är nu omringad.

– Men man jobbar med full styrka fortfarande. Det är väldigt stora ytor det handlar om, säger Ilona Lindholm, teamledare på SOS Alarm.

Fyra helikoptrar och två skopande brandflyg bekämpar branden. Under eftermiddagen kommer även hemvärnet för att hjälpa till.

TT: Kan man säga att branden är under kontroll?

– Det är lite för tidigt, säger Albin Backes, på räddningsregion Bergslagen.

Norbergs kommun gick tidigt under tisdagsmorgonen upp i stabsläge. Kommunen bistår räddningstjänsten med bland annat utkörning av mat och vatten till räddningspersonalen.

– Vi är förberedda på att vi kanske inte får kontroll på branden inom en snar framtid, även om vi tror att vi får det. Vi förbereder oss för att se vilka samhällsstörningar det kan ge, säger Christian Foster, kommunchef i Norberg.

En vindkraftpark med 27 vindkraftverk har fått stänga av flygsäkerhetsskäl. De närmaste vindkraftverken ligger 700 meter från det brandhärjade området, rapporterar SVT Nyheter Dalarna.

Ingen person har skadats och det finns i nuläget ingen spridningsrisk till bebyggelse, enligt SOS Alarm.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV