Radar · Utrikes

Putin i kort tv-tal: Två val för Wagnergruppen

Rysslands president Vladimir Putin talar till nationen.

Rysslands president Vladimir Putin har hållit sitt första tv-tal efter Wagnergruppens kuppmarsch mot Moskva. Putin ställer ett ultimatum:
– Wagnerstyrkorna kan antingen ansluta till den ryska armén eller bege sig till Belarus, säger president Vladimir Putin.

I det korta och förinspelade talet sade Putin även att Ryssland agerat mot Wagnerstyrkornas myteri.

– Vi tog till alla åtgärder för att neutralisera faran, sade Putin i tv-talet som varade under tio minuter.

Han använde starka ord och blodiga jämförelser när han talade om myteriet, och om hur utländska makter i väst försökt störta makten i Kreml.

Putin stod mellan två fanor och talade direkt och koncentrerat in i kameran. Han anklagade också västländer och Ukraina för att försöka få Rysslands invånare att ”döda varandra”.

Men han nämnde inte Prigozjins namn under talet.

Stoppat blodbad

– Civil solidaritet visade att alla försök till utpressning, alla försök att organisera inhemsk (rysk) oro är dömda att misslyckas, sade Putin och hävdade att han stoppat ett blodbad.

Han sade också att upprorsledarna ”ville att samhället skulle splittras” och talade om rättsliga åtgärder för dem som stod bakom försöken att försvaga landet.

Det är första gången som Putin framträder efter det att Wagnergruppen och ledaren Jevgenij Prigozjins väpnade rörelse mot Moskva avbröts på lördagen.

Direkt efter tv-talet höll Putin ett möte med ansvariga för Rysslands säkerhet. I gruppen ingår försvarsminister Sergej Sjojgu och Aleksandr Bortnikov som är chef för säkerhetstjänsten FSB samt nationalgardets chef Viktor Zolotov.

Utspelen kommer efter en omfattande tystnad från Kreml och president Putin efter Wagnermyteriet.

Jevgenij Prigozjin, ledare för Wagnergruppen
Jevgenij Prigozjin, ledare för Wagnergruppen. Bilden togs i lördags, då han spelade in ett filmklipp i Rostov-vid-Don. Foto: Prigozjins presstjänst via AP/TT

Bröt tystnaden

På måndagen försvarade Prigozjin sitt agerande i sociala medier.

Efter nästan två dygn bröt han tystnaden i en ljudinspelning på Telegram på måndagskvällen. Han hävdade att kuppmarschen mot Moskva i helgen var ett sätt att rädda Wagnergruppens framtid – inte att störta makten i Kreml – och att den visade på allvarliga säkerhetsbrister i Ryssland.

”Syftet med marschen var att undvika Wagnergruppens upplösning och ställa de tjänstemän till svars som genom oprofessionellt uppträdande har begått ett stort antal fel”, säger han och lyfter fram att hans styrkors frammarsch togs emot av ”jublande” civila.

Den elva minuter långa ljudinspelningen gav däremot inte några ledtrådar om var Prigozjin befinner sig för tillfället.

Sjojgu i tv-inslag

Under måndagen visade också den ryske försvarsministern Sergej Sjojgu upp sig i ett inslag i rysk tv där han sägs inspektera de ryska krigsstyrkorna. Olika ryska uppgifter har dock gjort gällande att klippet spelades in före upproret.

Wagnergruppen och arméledningen med försvarsminister Sjojgu och generalstabschef Valerij Gerasimov i spetsen har länge legat i luven på varandra om den så kallade specialoperationen i Ukraina. Prigozjin har anklagat de militära ledarna för att vara inkompetenta och har krävt deras avgång.

Uppgifter florerar om att Prigozjin fortfarande utreds, trots att han fått löften om att brottsutredningen mot honom lagts ned.

Prigozjin anklagas bland annat för att ha försökt organisera ett väpnat uppror, vilket kan leda till som mest 20 års fängelsestraff. Flera framträdande kommentatorer i ryska medier har också krävt att Prigozjin får ett rejält straff, däribland Andrej Gurilov, parlamentsledamot och pensionerad general.

”Jag hävdar bestämt att förrädare i krigstid ska avrättas”, säger han.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV