Radar · Utrikes

Livstids fängelse för skjutning på gayklubb

Den person som sköt ihjäl fem personer och skadade 17 på en hbtq-klubb i Colorado Springs i USA har dömts till livstids fängelse.

Den person som sköt ihjäl fem personer och skadade 17 på en hbtq-klubb i Colorado Springs i USA i november 2022 dömdes på måndagen till livstids fängelse.

Personen, som ser sig själv som icke-binär, har erkänt fem mord och 46 mordförsök – ett för varje person som befann sig på Club Q under masskjutningen.

Det var strax före midnatt den 19 november 2022 som den nu dömde klev in på nattklubben och omedelbart öppnade eld med ett gevär.

Två besökare lyckades övermanna skytten och stoppa attacken.

– Minst två hjältemodiga personer inne på klubben konfronterade och slogs med den misstänkte och lyckades stoppa denne från att fortsätta döda och skada andra, sade polischefen Adrian Vasquez på en presskonferens efter dådet.

Åklagaren i målet, Michael Allen, sade att personens erkännande gjorts för egen vinning och ”ekade tomt”. Han avvisade också den nu dömdes uttalande om att vara icke-binär.

– Det fanns inga bevis för att han var icke-binär före skjutningen. Han uppvisade ett extremt hat för personer inom hbtq-samhället så jag tror att det var ett försök att undvika anklagelser om hatbrott, sade Michael Allen.

Åklagaren underströk också att den dömdes erkännande inte lett till någon straffmildring. Hen döms till det maximala straffet på fem livstider plus 2 208 ytterligare år för de 46 mordförsöken.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV