Radar · Politik

S kräver Jomshofs avgång efter Muhammed-tweet

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson kräver sverigedemokraten Richard Jomshofs avgång som ordförande för justitieutskottet.

Socialdemokraterna kräver sverigedemokraten Richard Jomshofs avgång som ordförande för justitieutskottet. Han ”går i direkt polemik med den muslimska världen”, skriver partiledare Magdalena Andersson.

Kravet framförs efter en tweet om profeten Muhammed som Jomshof publicerade under torsdagsmorgonen.

I inlägget kommenterade Jomshof nyheten om att muslimska företrädare vill se en ”bredare dialog” med anledning av korankrisen:

”Jag håller med om att vi behöver en ’bredare dialog’, en dialog om hur vi demokratiserar den muslimska världen. Eller varför inte en dialog om islam, denna antidemokratiska, våldsförespråkande och kvinnofientliga religion/ideologi, grundad av krigsherren, massmördaren, slavhandlaren och rövaren Muhammed”.

Ännu allvarligare

– Det är precis den här typen av retorik från Sverigedemokraternas sida som bidrar till att läget blir ännu allvarligare. Jag menar att det är helt omdömeslöst, det som Richard Jomshof nu har gjort och han kan inte sitta kvar på sin post efter detta, det är min uppfattning, säger Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson.

I en skriftlig kommentar till TT bemöter Richard Jomshof kravet från S:

”Med tanke på det komplicerade och känsliga läge Sverige befinner sig i är det ansvarslöst av Morgan Johansson att försöka vinna politiska poäng på det här sättet.”

”I detta läge, och i ljuset av de diskussioner som nu förs, är det extra viktigt att vi står upp för svensk yttrandefrihet och demokrati”, skriver Jomshof vidare.

"Uppviglar"

Även partiledare Magdalena Andersson tycker att Jomshof agerat ”märkbart omdömeslöst” och kräver att han lämnar sin post.

”Jomshof har uppviglat till bokbål vid flera tillfällen och går i direkt polemik med den muslimska världen. Kristersson måste orka ta ansvar för hela sitt regeringsunderlag – för Sveriges säkerhet bör Richard Jomshof lämna sin post som ordförande i justitieutskottet”, skriver hon på Instagram.

Artikeln har uppdaterats med Jomshofs kommentar.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV