Radar · Utrikes

Militären i Niger: Vi har avsatt presidenten

Nigeriska militärer framträdde sent på onsdagen i nationell tv i Niger och uppgav att de avsatt landets president Mohamed Bazoum.

Nigers president Mohamed Bazoum har avsatts i en militärkupp, hävdar nigeriska soldater i ett uttalande i nationell tv sent på onsdagen. Gränserna har stängts och ett utegångsförbud har införts, enligt militären.

Överste Amadou Abdramane sade i tv-talet, omgiven av nio andra soldater, att de ”beslutat att avsluta president Bazoums styre”. Presidenten frihetsberövades enligt uppgifter tidigare under dagen.

Soldaterna sade också att landets gränser och institutioner stängts och att ett nattligt utegångsförbud införts ”tills vidare”.

– Det här är följden av en fortsatt försämring av säkerhetssituationen och dålig ekonomisk och social styrning, sade Amadou Abdramane.

Beskedet från militären fick USA:s utrikesminister Antony Blinken att omedelbart kräva att Mohamed Bazoum ska släppas fri efter att soldaterna omringat presidentpalatset och uppgett att de övertagit makten.

– Jag talade med president Bazoum tidigare i dag och gjorde det klart att USA med kraft stöttar honom som den demokratiskt valde presidenten i Niger. Vi kräver att han omedelbart släpps fri, sade Blinken.

Även FN:s generalsekreterare António Guterres fördömer starkt händelserna på meddelandetjänsten X.

”Jag fördömer i de starkaste ordalag alla försök att ta makten med våld och att undergräva demokratiskt styre, fred och stabilitet i Niger”, skriver han.

Presidentkansliet uppgav tidigare att presidenten och hans familj mår bra.

Bazoum valdes 2021. Han tog då över rodret för ett av Afrikas fattigaste och mest kuppbenägna länder.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV