Radar · Utrikes

Första bisexuella partiledaren tar italiensk opposition vänsterut

Elly Schlein när valresultaten meddelades under söndagen.

Italiens center-vänsterparti PD har valt ny partiledare. Det blev 37-åriga Elly Schlein, en öppet bisexuell feminist som beskriver sig själv som ”verkligt vänster”. Valet, som avgörs genom att alla i landet som vill får rösta, visar på en tydlig önskan från folket om ett radikalare parti.

Förre partiledaren Enrico Letta meddelade sin avgång efter det svaga resultat som partiet fick i höstens val. Nu tar en uttalat mer radikal vänsterprofil över det socialdemokratiska partiet Partido democratico, PD.

Elly Schein gjorde sig känd 2020 genom att vinna regionvalet i Emilia-Romagna och stoppa den högerextrema våg som då svepte över landet. Hon är även omtalad för sin kamp i frågor rörande klimatet, hbtqi-rättigheter och social rättvisa. Bland annat har hon talat om en ny grön giv, om minimilöner och att se till att partiet återigen får starkare koppling till sina arbetarrötter och väljarna ”utanför stadskärnan”.

År 2020 kom hon ut som bisexuell och hon blir därmed partiets (och Italiens) första öppet bisexuella partiledare och även den första kvinnan att leda PD.

”Anti-Meloni”

Många har beskrivit henne som ”anti-Meloni”, en etikett som hon själv inte skriver under på, även om hon inte sparat på kritik mot premiärministern.

”Alla kvinnliga ledarskap är inte feministiska ledarskap”, sa hon i december. ”Politiskt sett skiljer vi oss från varandra.”

Under sitt segertal under söndagen gav hon också en känga åt Giorga Melonis numera kända ord från ett valmöte 2019, där hon sa ”Jag är en kvinna, jag är en mamma, jag är italienare, jag är kristen”.

”Jag är kvinna – jag är inte mamma. Men jag är inte mindre kvinna för det”, kontrade Elly Schlein enligt TT.

Splittrat parti

Schlein tar över ett djupt splittrat parti, som har sina rötter i en sammanslagning av landets kommunistparti och kristdemokratiska parti. De senaste åren har partiet gått alltmer högerut, vilket lett till många tappade väljare och en alltmer splittrad vänsterrörelse i landet. Nu hörs några förväntansfulla röster på en tydligare vänsterprofil i partiet.

”Till skillnad från vad hennes belackare säger, för hon fram många fler idéer än vad folk ger henne kredit för”, säger en av de som röstat på henne till Euronews. Han fortsätter:

”Som parlamentsledamot försökte hon till exempel reformera Dublinkonventionen om asylsökande, medan PD attackerade migranters lagliga rättigheter.”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV