Radar · Basinkomst

Stödet för funktionsnedsatta ska förbättras på arbetsmarknaden

Det ska gå snabbare att få ut personer med funktionsnedsättning i arbete, menar regeringen, som ger Arbetsförmedlingen nya direktiv inför nästa år.

Arbetsförmedlingen ska bli snabbare på att identifiera funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga hos arbetssökande, samt ska öka antalet deltagare med lönebidrag. Det är några av punkterna i regleringsbrevet för myndigheten under nästa år.

Personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga har oftare svårare att komma in på arbetsmarknaden Det gör att stödet från Arbetsförmedlingen behöver öka, menar regeringen som i regleringsbrevet för 2024 ger myndigheten en rad uppdrag, skriver regeringen.

– Det behövs en rad insatser för att förbättra stödet på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättningar. Arbetsförmedlingen måste bli snabbare på att identifiera personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga för att mer effektivt kunna erbjuda dessa individer relevanta insatser, säger arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Pehrson, i ett pressmeddelande.

Snabbare information

Arbetsförmedlingen har tidigare sagt att myndigheten vill utveckla inskrivningen för att inhämta information om funktionsnedsättning så tidigt som möjligt och därigenom få ut personerna i arbete snabbare. Detta är också något som funktionsrättsrörelsen har velat se.

Ett annat sätt att få fler personer i arbete är att öka antalet deltagare med lönebidrag. Lönebidrag är ett ekonomiskt bidrag till arbetsgivares lönekostnader som kan betalas ut vid anställning av en person med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, skriver regeringen, som även vill att Arbetsförmedlingen ska prioritera personer som varit utan arbete i mer än två år.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV