Radar · Utrikes

Intensiva bombningar i Gaza – ”En helvetesnatt”

Över 200 människor har dött senaste dygnet i de intensiva bombningar som Israel har utfört över Gaza.

Israelisk militär genomför intensiva attacker mot mellersta och södra Gazaremsan i offensiven mot Hamas.
– Vi har inte sett sådan bombning sedan krigets början, säger en Gazabo.

Rami Abu Mosab, som sökt skydd i flyktinglägret Bureij efter att ha flytt striderna i norra Gaza, såg stridsflygen passera ovanför byggnaderna.

– Det var en helvetes natt, sade han på onsdagen och berättade att han hört skottlossning och explosioner från lägrets östra del.

Ett bostadshus nära Abu Mosabs skyddsrum träffades, men kontakter med de boende i kvarteret omöjliggjordes då internet och mobilnätet låg nere i flera timmar.

Enligt FN har Israel beordrat evakuering från ett område i de mellersta delarna av Gazaremsan där över 60 000 människor tillfälligt sökt skydd undan Israels bombningar.

Israel har sagt att bombangreppen och markoffensiven är nödvändiga för att tillintetgöra terrorstämplade Hamas och förhindra en upprepning av attacken som skedde den 7 oktober, då den militanta extremistgruppen dödade cirka 1 200 människor och tog över 240 personer som gisslan. Över 100 gisslantagna befaras vara kvar i fångenskap i Gazaremsan.

Att uppnå sina mål kommer att ta ”många månader”, enligt Israel.

Hamaskontrollerade hälsomyndigheten i Gaza uppgav på onsdagen att fler än 21 000 människor dödats sedan krigsutbrottet, varav nästan 200 personer det senaste dygnet.