Radar · Inrikes

De här nya lagarna och reglerna börjar gälla 2024 

Ordningsvakter rätt att göra mer saker som att transportera människor och visitera för att identifiera personer när de nya reglerna införs efter årsskiftet.

Det blir en del nya lagar och regler att hålla reda på efter nyåret. Bland annat får inte restauranger bara erbjuda engångsmuggar och ordningsvakter får större befogenheter. 

Privatekonomi

Flera av de nya reglerna handlar om privatekonomin. För de personer som har ett jobb kommer regeringens förstärkta jobbskatteavdrag innebära mer pengar. Tjänar man 35 000 kronor i månaden innebär det ungefär 200 kronor mer i fickan, rapporterar Arbetet.

Jobbskatteavdragen och grundavdraget räknas också upp på grund av inflationen, vilket kan ge 400 kronor mer i månaden. Däremot ökar kommunalskatten på flera håll vilket gör att effekterna kan ta ut varandra. 

En annan ändrad lag gör att fler kommer att få betala statlig skatt. Inkomstgränsen ligger på 598 500 kronor om året.

Pensionärerna kommer att få ett förhöjt grundavdrag på sin skatt. 

Det blir samtidigt tuffare för studenterna. Efter att ha legat lågt under många år höjs nu räntorna för studielånen från 0,59 procent till 1,23 procent. Höjningen drabbar de som har tagit studielån efter 1988.

Det blir en tillfällig höjning av rot- och rut-avdrag med 25 000 kr från 1 juli 2024. Det gör att avdraget för ett helår uppgår till 75 000 kronor. 

Utan att betala några extra avgifter ska det gå att byta elleverantör och bara drabbas av en uppsägningstid på en månad. Det ska bli enklare att byta elhandelsavtal och elnätsavtal, hoppas regeringen som vill öka konkurrensen på elmarknaden och i förlängningen ge lägre elpriser, skriver Mäklarhuset.

Konsumtion

Det blir en obligatorisk märkning av livsmedel där livsmedel tydligt ska märkas med ursprungsland eller ursprungsplats för ingredienser som till exempel kött, mjölk, ägg, honung, frukt och grönsaker. 

När maten sedan blir avfall påverkas vi av den nya lagen om sortering av biologiskt nedbrytbart köks- och livsmedelsavfall. Detta för att EU vill försöka minska delen av avfallet som inte tas om hand och som skulle kunna utnyttjas på nytt. 

Plastpåseskatten minskar till 50 öre styck. Tunna påsar får en skatt på bara 5 öre. Mot slutet av året kommer skatten på plastpåsar att fasas ut för att försvinna i november 2024. 

Skatten på plastpåsar sänks till 50 öre styck. 

En annan plastprodukt ska däremot minska. Det gäller plastmuggarna som olika lunchrestauranger delar ut. Från och med 1 januari måste restauranger, kaféer och butiker som serverar mat och dryck i engångsförpackningar även ge kunderna möjlighet att få dem i återanvändningsbara matlådor och muggar. Det finns undantag om engångsförpackningarna helt är gjorda av plast, eller om färre än 150 maträtter serveras per dag. 

Integritet

Ordningsvakter kommer att få utföra och utöva mer befogenheter än tidigare. De kommer nu att få utföra transporter av omhändertagna personer, kroppsvisitera, genomsöka personer efter ID och hälla ut alkohol ur flaskor. Utbildningstiden ökar också då grundutbildningen förlängs från två till fyra veckor, skriver Arbetet.