Radar · Utrikes

Tre ihjälskjutna i rasistdåd i Florida

Boende samlades i närheten av brottsplatsen i Jacksonville för att be för offren.

En man i 20-årsåldern sköt på lördagen ihjäl tre personer i en butik i Jacksonville i Florida i USA. Samtliga offer var svarta och motivet var rasistiskt, uppger polisen på en pressträff.
– Han hatade svarta människor, säger TK Waters vid sheriffmyndigheten i Jacksonville.

En stund före klockan 14, lokal tid, öppnade gärningsmannen eld i butiken. Han var maskerad, iförd skyddsväst och beväpnad med en pistol samt ett halvautomatiskt gevär av typen AR-15 – som är vanligt vid masskjutningar.

Efter att ha skjutit ihjäl tre personer, två män och en kvinna, tog mannen sitt eget liv.

Påmålat hakkors

Den misstänkte skytten beskrivs av polisen som en vit man i 20-årsåldern som bodde hemma hos sina föräldrar. Han hade innan dådet skickat ut ett manifest till polismyndigheter, media och till sina föräldrar, enligt Waters. Där ska mannens ”avskyvärda hatiska ideologi” ha framgått tydligt.

Föräldrarna fick ett sms från sonen klockan 13.18 om att de borde kolla datorn. De ringde polisen vid 13.53 – men då var det redan för sent och skjutandet hade börjat.

Gärningsmannen tros ha agerat ensam.

– Det finns absolut ingenting som tyder på att skytten är del av en större grupp, säger TK Waters, som på pressträffen visade upp bilder på skjutvapnen, varav ett hade ett påmålat hakkors.

Den federala polisen FBI har inlett en utredning om hatbrott.

"En mörk dag"

Skjutningen skedde på årsdagen av en liknande händelse i Jacksonville och enligt polisen verkar det inte vara en slump. Det var den 26 augusti 2018 som en ensam gärningsman sköt ihjäl två personer och skadade tio i samband med en tv-spelsturnering.

– Det här är en mörk dag i Jacksonvilles historia. Hat har ingen plats i vår gemenskap, säger Waters.

Floridas guvernör Ron DeSantis fördömer händelsen och konstaterar i ett videomeddelande att skytten valde ut offren baserat på hudfärg och att det är ”fullständigt oacceptabelt”.

Både president Joe Biden och justitieminister Merrick Garland har informerats av myndigheterna.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV